ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΗ …Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΥΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΟΜΠΕΛ - Χρύσα Ρεντούμη (Γ4)




     Η Μαρία Κιουρί  ήταν μια σπουδαία και μοναδική  γυναίκα φημισμένη και ως Μαντάμ Κιουρί, η οποία  είναι η πρώτη με 2 διαφορετικά  βραβεία Νόμπελ στις επιστήμες ως και σήμερα(Φυσική και Χημεία). Ήταν Πολωνή, φυσικός, χημικός, και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Επίσης συνεργάστηκε με τον σύζυγό της(Πιερ Κιουρί) και ανακάλυψε το ράδιο και τα φαινόμενα της ραδιενέργειας.
      Στην οικογένεια δεν ήταν μόνη της είχε άλλα τέσσερα αδέρφια, όπου μεγάλωσαν στην Πολωνία. Ο πατέρας της Βουαντίσουαφ Σκουοντόφσκι ήταν καθηγητής φυσικής και μαθηματικών και υποδιευθυντής στο Λύκειο θηλέων στην Βαρσοβία, ενώ η μητέρα της ήταν καθηγήτρια στην σχολή στην Βαρσοβία. Μέτα από λίγα χρόνια το 1874 ο πατέρας της έπεσε σε κυβερνητική δυσμένεια και του αφαιρέθηκε ο μισθός και το διαμέρισμα που του είχαν δώσει, ενώ τον ίδιο χρόνο η μητέρας της πήγε στην Νίκαια για μια θεραπεία για την φυματίωση. Στην συνέχεια μετά από δυο ολόκληρα χρόνια η αδερφή της Σοφία πέθανε από τύφο, όμως πάρα τις δυσκολίες που περνούσε τότε σε συνέχισε τις σπουδές της στο γυμνάσιο και τελείωσε με πολύ καλούς βαθμούς. Εκείνη την εποχή μεγάλο μέρος μισθού έπαιρνε από την αδερφή της Μπρονισουάβα  όπου σπούδασε ιατρική στο Παρίσι.

     Την τελευταία φορά που επισκέφτηκε την Πολωνία ήταν το 1934. Επιπλέον η Μαρία Κιουρί στις 4 Ιουλίου του 1934 έπασχε από λευχαιμία όπως έλεγαν ή από απλαστική αναιμία λόγω της μακρόχρονης έκθεσης ακτινοβολίας , ενώ ποτέ της δεν συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να είχε διάφορα προβλήματα υγείας. Λίγους μήνες αργότερα πέθανε στο σανατόριο στο Πασί και το 1995 τα οστά της τα μετέφεραν στο Πάνθεον στο οποίο βρίσκονταν θαμμένοι οι μεγάλοι άνδρες της Γαλλίας.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz