Ο Παύλος Μελάς ο Θάνατος ενός σπουδαίου ανθρώπου - Νίκος Παπαδόπουλος (Γ3)







Στις 14 Οκτωβρίου  ο Παύλος Μελάς  ένας  από τους κυριότερους μακεδονομάχους σκοτώθηκε στο χωριό Στάτιστα στην Καστοριά .
                   Μετά από αποτυχημένη επιδρομή στο Νερέτ ο Μελάς μαζί με την ομάδα του κατευθύνθηκαν στη Στάτιστα. Η ομάδα χωρίστηκε σε 5 σπίτια. Δυστυχώς μία  ομάδα Βουλγάρων τους αντιλήφθηκε και τους ανέφερε στους Οθωμανούς . Οι Οθωμανοί έστειλαν ένα απόσπασμα 150 ανδρών που περικύκλωσαν το σπίτι που βρισκόταν ο Παύλος Μελάς . Κατά  την διάρκεια της μάχης που διεξάχθηκε ο Μελάς τραυματίστηκε θανάσιμα και ξεψύχησε στα χέρια του φίλου του Γιώργου Στρατινάκη λέγοντας  «Βούλγαρος να μη μείνει».
       Υπάρχουν πολλές απόψεις για το πώς σκοτώθηκε  μα η πιο διαδεδομένη είναι αυτή που αναφέρθηκε. Οι περισσότερες ερωτήσεις γίνονται για το πώς τερμάτισε την ζωή του αφού πυροβολήθηκε αν αυτοκτόνησε ή αν ζήτησε από έναν άντρα του να τον αποτελειώσει ή αν ο τελευταίος τον σκότωσε αυτόβουλα.
       Για να πάρουν το σώμα του νεκρού εκτυλίχθηκε επιχείρηση διότι δεν έπρεπε να μαθευτεί η ταυτότητα του νεκρού στους Οθωμανούς γιατί θα δημιουργούσε κρίση . Αρχικά θάφτηκε από τους χωρικούς έξω από το χωριό και αργότερα ήρθε ο Ντίνας απεσταλμένος της ελληνικής πλευράς επιχείρησε  να μεταφέρει τον νεκρό αλλού . Στο μεταξύ τα νέα διαδόθηκαν στην Αθήνα και παράλληλα στην Οθωμανική πρεσβεία που ενημέρωσε τις αρχές της Θεσσαλονίκης  για να χρησιμοποιήσουν το πτώμα ως αποδείξεις . Όταν ο Ντίνας  τον ξέθαβε ήρθαν οι Οθωμανοί  και  ο Ντίνας από τη βιασύνη του πήρε μόνο το  κεφάλι του  που το έθαψαν  στην Ωραία Πύλη του ναού της Αγίας Παρασκευής ενώ το υπόλοιπο σώμα πάρθηκε από τους Οθωμανούς . Ο Μητροπολίτης της Καστοριάς σε συνεργασία με τους πολίτες  είπαν στους  Οθωμανούς να του δώσουν το σώμα κάποιου Ζέζα για να υπάρξει  ειρηνική συνύπαρξη Οθωμανών και Ελλήνων . Και αφού δόθηκε θάφτηκε στο παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών.   








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz