Ογκίστ Ροντέν - Δημήτρης Μάος (Γ3)




       Ο Φρανσουά Ογκίστ Ρενέ Ροντέν, γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1840    (12 Νοεμβρίου 1840 ) στο Παρίσι και κατάγονταν από φτωχική οικογένεια. Ο πατέρας του Ζαν Μπατίστ Ροντέν ήταν αστυνομικός στο επάγγελμα ενώ η μητέρα του Μαρί ήταν Σεφ. Ο Φρανσουά Ογκίστ Ρενέ Ροντέν υπήρξε  κακός μαθητής στο σχολείο και 14 ετών το σταμάτησε. Διάβαζε δύσκολα, μετρούσε με δυσκολία και έλεγε ότι: «Τα ορθογραφικά λάθη δεν είναι χειρότερα από τα σχεδιαστικά λάθη που κάνουν όλοι οι άλλοι.» Ο πατέρας του τον προέτρεψε να ασχοληθεί με την τέχνη και να γραφτεί στην Αυτοκρατορική Σχολή Σχεδίου και Μαθηματικών, μια σχολή  που δίδασκε σχέδιο σε διακοσμητές.  Ο Ροντέν απορρίφθηκε τρεις φορές στις εξετάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών (École des Beaux-Art) δεν απογοητεύεται όμως και σιγά σιγά ανακαλύπτει το ταλέντο του στην γλυπτική.
Σε ηλικία 18 ετών αρχίζει να εργάζεται στο Παρίσι, το οποίο του προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες να δημιουργήσει μεγάλα έργα και γλυπτά.
Το 1864 γνωρίζει τη Ροζέ Μπερέ μία ράφτρα, η οποία έγινε σύντροφος του και μοντέλο πολλών έργων του. Την ίδια χρονιά  συμμετέχει με το έργο του,  «Ο Άντρας Με Σπασμένη Μύτη» , στο Σαλόν του Παρισιού, το έργο του όμως απορρίπτεται,  και γίνεται δεκτό με διαφορετικό όμως όνομα  ως Πορτρέτο Ρωμαίου  το 1875.
Ταξιδεύει στην Ιταλία και επηρεάζεται από την οπτική και το έργο του Μιχαήλ Αγγέλου. Το 1877 παίρνει μέρος στο Σαλόν με το έργο «Εποχή του Μπρούντζου» ένα έργο μεγάλων διαστάσεων επηρεασμένο από τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά. Η ρεαλιστική όμως απόδοση του έργου ερχόταν σε αντίθεση με τα  αγάλματα των σύγχρονων του με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί από τους κριτικούς ότι έφτιαξε το καλούπι πάνω σε ζωντανό άνθρωπο.
Η αρχή του 20ου αι.  τον βρίσκει καταξιωμένο και αναγνωρισμένο ως ένα από τους σημαντικότερους γλύπτες και στην Διεθνή έκθεση του Παρισιού ένα τμήμα αφιερώνεται στα έργα του.
Το 1908 μετακομίζει  σε ένα υπέροχο αρχοντικό στο Hôtel Biron το οποίο το χρησιμοποιεί για τα επόμενα χρόνια ως εργαστήριο. Το δώρισε στο γαλλικό κράτος με τα έργα του, και μαζί με τη συλλογή του από πίνακες ζωγραφικής μετατράπηκε σε μουσείο, το υπέροχο Μουσείο Ροντέν.
Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα έργα του 6.600 γλυπτά αλλά και εκμαγεία, 7.000 σχέδια με τοπία, έργα φαντασίας, ερωτικά γυμνά και πορτρέτα και μια σημαντική συλλογή από 25.000 φωτογραφίες.
Ο «Σκεπτόμενος», «Οι Αστοί του Καλέ» αλλά και οι τεραστίων διαστάσεων  «Πύλες της Κολάσεως» αναδεικνύονται στον κήπο του μουσείου, με το διάσημο «Φιλί» να συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο θαυμασμό.
Ο Ροντέν πεθαίνει από μια σοβαρή μορφή γρίπης στις 17 Νοεμβρίου 1917 σε ηλικία 77 ετών.


    








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz