Η Νύχτα των Κρυστάλλων: Ένα τραγικό, αιματηρό γεγονός στην ιστορία των Εβραίων - Νίκος Παπαδόπουλος (Γ3)



Στην Ναζιστική Γερμανία και στην Αυστρία την νύχτα της 9ης προς 10ης Νοεμβρίου 1938  έγινε ένα τραγικό γεγονός εις βάρος των Εβραίων που ονομάστηκε η νύχτα των Κρυστάλλων ( Kristallnacht ) .
Τα αίτια ήταν το μίσος των Ναζιστών προς τους Εβραίους , παράλληλα   όμως η δολοφονία του  Έρνστ Φομ Ρατ γραμματέα της Γερμανικής πρεσβείας στο Παρίσι από τον δεκαεπτάχρονο Εβραίο Χέρσελ Γκρίσπαν  διότι αρνούταν να τον βοηθήσει να κάνει κάτι για να ανακουφίσει  τους 17.000 Εβραίους συμπεριλαμβανομένου την οικογένεια του μετά την βίαιη μεταφορά τους από την Γερμανία με σκοπό την εισροή τους στην Πολωνία κάτι που δεν έγινε ποτέ αφού η Πολωνική Κυβέρνηση αρνήθηκε να τους παραλάβει με αποτέλεσμα να περιπλανιούνται στα σύνορα Πολωνίας -  Γερμανίας .

 Κατά την διάρκεια της νύχτας των Κρυστάλλων προκλήθηκαν ζημιές ή καταστράφηκαν εντελώς 1.574 συναγωγές , πολλά εβραϊκά κοιμητήρια και πάνω από 7.000 καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα που άνηκαν σε Εβραίους . Επίσης κάποιοι Εβραίοι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου ,ενώ άλλοι εξαναγκάστηκαν να βλέπουν. Πάνω από 30.000 άρρενες Εβραίοι συνελήφθησαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης . Ο ακριβής αριθμός τον νεκρών δύο αυτών αιματοκυλισμένων ημερών είναι 36-200 περίπου ατόμων εκτός των άλλων 2.000-2.500 νεκρών που εκτελεστήκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ως αφορμή την νύχτα των Κρυστάλλων . Παρόμοιο γεγονός έλαβε χώρα στην Βιέννη όπου πάνω από 94 συναγωγές  καταστράφηκαν και τα θύματα  υπέστησαν κάθε είδους ταπεινώσεις και μαρτύρια από τους ίδιους τους , τους φίλους και γείτονες . Με αφορμή την νύχτα των Κρυστάλλων πολλές χώρες έκοψαν τις σχέσεις τους με την Γερμανία ως ένδειξη διαμαρτυρίας  και πολλές εφημερίδες καταδίκασαν όχι μόνο αυτό το γεγονός αλλά το συνέδεσαν και με το πογκρόμ της Τσαρικής Ρωσίας  τη δεκαετία του 1880  .Ο διωγμός και τα βασανιστήρια των Εβραίων δεν τελείωσαν με την νύχτα των Κρυστάλλων καθώς οι Ναζί είχαν βάλλει στόχο την εξάλειψη τους.                  










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz