Αφιέρωμα στον Γκάι Φοκς – Έλενα Μιχαηλίδου (Γ3)




Η Νύχτα του Γκάι Φοκς γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Νοεμβρίου στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες αγγλόφωνες χώρες, σε ανάμνηση της αποτυχημένης Συνωμοσίας της Πυρίτιδας.
Μια ομάδα Καθολικών με επικεφαλής τον Γκάι Φοκς θα επιχειρούσε να ανατινάξει τη Βουλή των Λόρδων και να σκοτώσει τον βασιλιά Ιάκωβο Α' την οικογένειά του και πολλά μέλη της αριστοκρατίας. Οι συνωμότες βρήκαν ένα κελάρι κάτω από το κτίριο της Βουλής των Λόρδων και μάζεψαν 36 βαρέλια πυρίτιδας, τα οποία και θα ανατίναζαν για να δολοφονήσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου. Κάποιοι συνωμότες, ωστόσο, ανησυχούσαν από το γεγονός ότι στο κτίριο της Βουλής θα βρίσκονταν κι άλλοι Καθολικοί, σαν κι αυτούς, των οποίων η ζωή μπορεί να κινδύνευε. Έτσι με σκοπό να τους σώσουν έστειλαν μια προειδοποιητική επιστολή στο Λόρδο Monteagle, τον οποίον προειδοποιούσαν να μην παρουσιαστεί στη συνέλευση. Του δημιουργήθηκαν όμως υποψίες κι έτσι αποφάσησε να κάνοθν έρευνες στις υπόγειες σύραγγες κάτω από τη Βουλή των Λόρδων.Και έτσι ανακάλυψαν τι σκόπευαν να κάνουν και ο Γκάι Φοκς συνελήφθη και μετά από βασανιστήρια, αποκάλυψε τα ονόματα των υπόλοιπων συνωμοτών, οι οποίοι καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό.
Επίσης  από το όνομα του Γκάι Φοκς προέκυψε η λέξη "guy" στην αγγλική γλώσσα. Τέλος στην επέτειο της 5ης Νοεμβρίου, το έθιμο απαιτούσε το κάψιμο στην πυρά ενός ομοιώματος του Φωκς, γνωστό ως "guy", με αποτέλεσμα η λέξη να χρησιμοποιείται σαν όρος για κάποιο πρόσωπο με αλλόκοτη και εκκεντρική εμφάνιση.
Αυτό που προσπάθησε να κάνει ο Φοκς ήταν πολύ γενναίο εκμέρους του και έμνευσε πολλά στοιχάκια της εποχής αλλά και πολλούς συγγραφοίς. Ο Τζον Λένον στο άλμπουμ του John Lennon/Plastic Ono Band του 1970 χρησιμοποιεί ως τελευταίο στίχο το "Remember, remember, the 5th of November" στο τραγούδι με τίτλο "Remember" και μετά τους στοίχους αυτούς ακούγεται μια έκρηξη.

Το στιχάκι είναι το εξής :

Remember, remember, the fifth of November,
The Gunpowder treason and plot!
I know of no reason, why gunpowder treason,
Should ever be forgot.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz