ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ 4 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ - Θάλεια Γιαννακανδροπούλου (Γ2)




Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως όλο και λιγότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αποταμιεύουν τα χρήματά τους.  Αντιθέτως, αυξημένο είναι το ποσοστό εκείνων που καταφεύγουν στα τραπεζικά δάνεια, όπου στην συνέχεια αδυνατούν να εξοφλήσουν. Ακόμα, δεν είναι λίγοι αυτό που λόγω της κρίσης λυγίζουν από τους φόρους και τα έξοδα.

Για να μην βρεθείτε σε μια τέτοια δύσκολη θέση, ακολουθήστε τους παρακάτω τρόπους αποταμίευσης:

1.       Προμηθευθείτε κουμπαρά
Φανταστείτε τον κουμπαρά σας σαν τον προσωπικό φορητό τραπεζικό σας λογαριασμό. Τοποθετήστε τον σε κάποιο ασφαλές σημείο στο σπίτι και ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποταμιεύστε τα χρήματα που σας περισσεύουν. Προτιμήστε έναν κουμπαρά που δεν ανοίγει με κλειδί, αλλά σπάει, έτσι ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό να ξοδεύσετε τις οικονομίες σας.

2.       Κάθε φορά και λίγο περισσότερο
Δεν αρκεί απλώς η αποταμίευση ενός τυχαίου ποσού, μια φορά την εβδομάδα. Η αποταμίευση πρέπει να γίνεται συστηματικά, καθώς και με την πάροδο του χρόνου τα χρήματα που βάζετε στην άκρη πρέπει να αυξάνονται.

3.       Βάλτε στόχους
Συνήθως η αποταμίευση έχει κάποιο σκοπό. ΄Οπως για παράδειγμα την αγορά κάποιου υλικού αγαθού, ή την επίτευξη μιας δραστηριότητας. ΄Ετσι λοιπόν, συγκεντρωθείτε στους δικούς σας σκοπούς, όπως στο ονειρεμένο αυτοκίνητο που θέλετε να αγοράσετε, ή τις καλοκαιρινές διακοπές που θέλετε να πάτε. Με αυτόν τον τρόπο θα μένετε προσηλωμένοι στην συγκέντρωση του απαιτούμενου χρηματικού ποσού.

4.       Μειώστε τα έξοδά σας
Εκτός από το να αποταμιεύετε πρέπει να προσηλωθείτε και στο να σταματήσετε να ξοδεύετε. Πιθανότατα δεν έχετε καταλάβει πόσα χρήματα σπαταλάτε στις απλές καθημερινές σας δραστηριότητες. Για παράδειγμα ο καφές που θα αγοράζετε κάθε πρωί από το φούρνο, ή τα χρήματα που ξοδεύετε στο πλυντήριο αυτοκινήτων.










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz