Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

Η Δίκη της Νυρεμβέργης - Παπαθωμάς Γιώργος (Γ3)Με αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων από τη δίκη της Νυρεμβέργης, γράφω αυτό το αφιέρωμα.

Μέτα το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πόλεμου, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να δικάσουν τους αξιωματούχους του ναζιστικού καθεστώτος της Γερμανίας, για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει τόσο στις κατεχόμενες χώρες όσο και στην Γερμανία. Τέτοια εγκλήματα περιλάμβαναν το Ολοκαύτωμα τον Εβραίων, την σφαγή άμαχων πληθυσμών πχ στα Καλάβρυτα, την εξόντωση των τσιγγάνων, αναπήρων και πολιτικών κρατούμενων.  

Η δίκη έλαβε χώρα στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας (κοντά στο Μόναχο). Ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου του 1945 και ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου 1946. 22 στελέχη των Ναζί καταδικάζονται από το Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κατά της ειρήνης και για εγκλήματα πολέμου. Από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν 12 σε θάνατο, 3 σε ισόβια και 4 σε ποινές από 10 έως 20 χρόνια. Δεν συμπεριλαμβανόταν  ο Χίτλερ ανάμεσά τους, καθώς είχε ήδη αυτοκτονήσει τον Απρίλιο του 1945, περιλαμβάνονταν όμως ο Χέρμαν Γκέριγκ και ο Ρούντολφ Ες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου