Black Friday… - Δέσποινα Ηλιοπούλου (Β1) και Αναστασία Μιχαλακοπούλου (Β2)

Όλοι την γνωρίζουμε, αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί καθιερώθηκε.
Αυτή η, ας την πούμε, «γιορτή του shopping» θεσπίστηκε το 1932 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από τον πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ. Πρωταρχικός στόχος για την καθιέρωσή της «Μαύρης Παρασκευής» ήταν η τόνωση της αγοράς.
Η «Μαύρη Παρασκευή» είναι η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου και ακολουθεί τη μεγάλη αμερικανική γιορτή, την Ημέρα των Ευχαριστιών, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.
Πώς έγινε η επιλογή της συγκεκριμένης Παρασκευής;
Η ημέρα αυτή είναι η πρώτη εργάσιμη της εορταστικής σεζόν των καταστημάτων για τα Χριστούγεννα. Αυτός από μόνος του είναι έναν καλός λόγος. Ωστόσο, μάλλον ισχύει και ένας ακόμη. Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε τον 16ο αιώνα στον Καναδά και τον 17ο αιώνα στις ΗΠΑ ως φεστιβάλ σοδειάς, ως μια γιορτή δηλαδή, στην οποία οι αγρότες ευχαριστούσαν τον Θεό για τα καλά που τους χάρισε η γη του
Εννοείται πως οι περισσότεροι Βορειοαμερικανοί –όπως κάνουμε και στην Ελλάδα με τις γιορτές που πέφτουν μέσα στην εβδομάδα– είτε παρίσταναν τους άρρωστους για να μην δουλέψουν την επομένη της γιορτής, την Παρασκευή, ώστε να γιορτάσουν τετραήμερο μαζί με το Σαββατοκύριακο, είτε έπαιρναν επισήμως άδεια.
Φυσικά το μέτρο λειτούργησε. Λειτούργησε διότι τους έκανε όλους χαρούμενους. Οι καταστηματάρχες άρχιζαν επιτέλους να βγάζουν τα πρώτα σπασμένα της χρονιάς. Όσοι ξέμεναν στις πόλεις, μελαγχολικοί λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά και μοναξιάς, ξέδιναν ψωνίζοντας σε αληθινές τιμές ευκαιρίας. Και η χριστουγεννιάτικη περίοδος για την αγορά άρχιζε με μερικά κέρδη.
Γιατί όμως ονομάστηκε «Μαύρη» μια τόσο χαρούμενη Παρασκευή;
·         Πρώτον, διότι οι έμποροι στα τεφτέρια τους για πρώτη φορά σημείωναν με μαύρο μελάνι έσοδά τους. Το μαύρο μελάνι το χρησιμοποιούσαν για τα κέρδη.
·         Δεύτερον, διότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, τη «Μαύρη Παρασκευή» οι άδειοι δρόμοι των πόλεων μαύριζαν από τον κόσμο και τα αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς τα μαγαζιά, για να ψωνίσουν.
·         Τρίτον επειδή οι εργάτες και οι υπάλληλοι που παρέμειναν στις πόλεις για να δουλέψουν ζητούσαν όλοι άδεια για να πάνε στα καταστήματα και «μαύριζαν» τα απουσιολόγια.
Η Black Friday από ό,τι φαίνεται ήρθε για να μείνει και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, που όμως έχει τόσο ανάγκη από μια καταναλωτική γιορτή που σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι διαθέτεις χρήματα, για να ξοδέψεις.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz