Έθιμα Χριστουγέννων, Μαζαράκη Νόρα και Μανσόλα Μάρω (Β2)

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε όλον τον κόσμο
Σε όλα τα χωριά, τις πόλεις, τις χώρες και γενικότερα όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα. Κάθε λαός με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ο γιορτινός στολισμός παραδόξως ξεκινά από πολύ νωρίς και όλοι χαίρονται να χαζεύουν τις βιτρίνες με τα φωτεινά λαμπάκια, τις γυάλινες μπάλες και το ψεύτικο χιόνι. Όλοι έχουν συνδυάσει τη γιορτή αυτή με ένα πράσινο στολισμένο έλατο που στην κορυφή του κοσμείται από ένα υπέρλαμπρο αστέρι. Όμως κάθε πολιτισμός έχει και τα δικά του ιδιαίτερα ήθη και έθιμα.

Μερικά από αυτά τα έθιμα είναι τα εξής:
΄Αμστερνταμ
Ο Άγιος Νικόλαος καταφθάνει κάθε Χριστούγεννα με πλοίο στο λιμάνι του Άμστερνταμ μαζί με τον πιστό μαύρο σύντροφό του, τον Πέτρο τον Μαύρο, ο οποίος έχει ως αποστολή να τιμωρεί τα άτακτα παιδιά. Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Άγιος εμφανίζεται πάνω στο λευκό του άλογο παρέα με τον πιστό του υπηρέτη, που ο θρύλος τον θέλει να έρχεται από την Ισπανία. Οι κάτοικοι τον δέχονται με τις πρέπουσες τιμές και η μεγάλη γιορτή κλείνει το βράδυ, όταν σε κάθε σπίτι ανταλλάσσονται δώρα.
Φινλανδία
Χριστουγεννιάτικος ύπνος στο πάτωμα. Αν είστε στη Φινλανδία, μάλλον θα περάσετε την παραμονή των Χριστουγέννων στο πάτωμα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι νεκροί μπορεί να χρησιμοποιήσουν το κρεβάτι σας για τη νύχτα. Επίσης, η παράδοση ορίζει να ετοιμάσετε ένα γεύμα για τους νεκρούς και να επισκεφθείτε το νεκροταφείο για να ανάψετε ένα κερί. Τα Χριστούγεννα είναι μια στιγμή μνήμης για αυτούς.
Νορβηγία
Κρύβουν τις σκούπες τους. Για εκατοντάδες χρόνια στη Νορβηγία, η γυναίκα του σπιτιού κρύβει όλες τις σκούπες την παραμονή των Χριστουγέννων. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μάγισσες βγαίνουν την παραμονή των Χριστουγέννων ειδικά για να ψάξουν για σκούπες.
Ελβετία
Κυνήγι του Άγιου Βασίλη. Για δύο ώρες, οι χωρικοί κυνηγούν τον Άγιο Βασίλη, κρατώντας στα χέρια μαστίγια μήκους τριών μέτρων. Στη συνέχεια, 200 άνθρωποι παρελαύνουν φορώντας γιγάντια λαμπερά καπέλα. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 1.000 χωρικοί συμμετέχουν στην εορταστική πορεία στον δρόμο με κουδούνια αγελάδων, κέρατα, και οτιδήποτε άλλο κάνει έναν δυνατό θόρυβο. Όλα αυτά γίνονται για να διώξουν τα κακά πνεύματα φυσικά.
Ουκρανία
Χριστουγεννιάτικος στολισμός με ιστούς αράχνης. Οι κάτοικοι της χώρας στολίζουν τα δέντρα τους με ασημένιους και χρυσούς ιστούς αράχνης. Η παράδοση προέρχεται από μια παλιά λαϊκή ιστορία για μια οικογένεια που ήταν πολύ φτωχή για να διακοσμήσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της. Το πρωί των Χριστουγέννων, τα παιδιά ξύπνησαν και είδαν το δέντρο να καλύπτεται από ιστούς. Όταν το μαγικό φως των Χριστουγέννων άγγιξε τους ιστούς, έγιναν νήματα από χρυσό και ασήμι.
Ιταλία
Στις 25 Δεκεμβρίου μετά το παραδοσιακό γεύμα, τα παιδιά απαγγέλλουν ποιήματα και ανταμείβονται χρηματικά. Κατά την ιταλική παράδοση, παραμονή Θεοφανείων η καλή μάγισσα Μπεφάνα, πετάει πάνω από τα σπίτια με την μαγική της σκούπα και αφήνει χριστουγεννιάτικα δώρα στα «καλά» παιδιά, ενώ αντίθετα στα «άτακτα» αφήνει ένα σακί με κάρβουνο.
Γερμανία
            Σύμφωνα με το έθιμο “Adventskranz” τοποθετούν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Και κάθε Κυριακή που τελειώνει η εβδομάδα, ανάβουν και το αντίστοιχο κερί. Έτσι, υπολογίζουν αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για τον ερχομό του νέου έτους.
Σουηδία
Eχουν το έθιμο της «Λουτσία» – σύμβολο δηλαδή του φωτός. Στις 13 Δεκεμβρίου, το πρωί, το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας, ντυμένο στα λευκά πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και μοιράζει ζεστό καφέ με κουλουράκια. Στο κεφάλι φορά στεφάνι με αναμμένα κεριά, ενώ τραγουδά κάλαντα, βασισμένα στον ρυθμό του ναπολιτάνικου τραγουδιού «Σάντα Λουτσία».
Ιαπωνία
Τα δώρα στα παιδιά τα φέρνει ο «Hoteiosho». Ο Hoteiosho είναι μια αρχαία θεότητα του ιαπωνικού πάνθεον με την ιδιαιτερότητα ότι έχει μάτια και πίσω στο κεφάλι του και έτσι παρακολουθεί και ξέρει ποια παιδιά ήταν φρόνιμα και ποια όχι στη διάρκεια της χρονιάς.
Μεγάλη Βρετανία
Τα παιδιά γράφουν γράμμα στον “Father Christmas”, στο οποίο του δίνουν ευχές και του ζητούν το δώρο τους. Ρίχνουν το γράμμα μέσα στο τζάκι, ώστε ο καπνός να το πάρει μαζί του και από την καμινάδα να το οδηγήσει στον Βόρειο Πόλο.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz