BOB ROSS - Τάσος Μαρκεσίνης (Γ3)



ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ROSS
Ο διάσημος ζωγράφος Bob Ross γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1942 στην Ντεϊτόνα ( Φλόριντα Η.Π.Α. )
ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ (ΑΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ)
Στην παιδική του ηλικία ο Ross διασκέδαζε φροντίζοντας τραυματισμένα ζώα. Ένα από αυτά ήταν ένας σκίουρος τον οποίο ονόμασε <<Peapod>> και ο οποίος πρωταγωνίστησε σε μερικά επεισόδια της <<μελλοντικής>> του εκπομπής (Joy Of Painting) . Μετά από μερικά χρόνια παράτησε το λύκειο και δούλεψε ως ξυλουργός μαζί με τον πατέρα του (Jack Ross) όπου εκεί και έχασε μέρος του αριστερού του δείκτη. Ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να εγκαταλείψει τη παλέτα
Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ-ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Το 1961 στρατολογήθηκε στην Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών και τέθηκε σε υπηρεσία ως τεχνικός ιατρικών αρχείων. Λίγο αργότερα πηρέ προαγωγή και υπηρέτησε στην πολεμική αεροπορία των Η.Π.Α. (Eielson) στην Αλάσκα οπού είδε για πρώτη φόρα στη ζωή του χιόνι και βουνά τα οποία ήταν στοιχειά έμπνευσης για τα μελλοντικά του έργα.
Κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων της θητείας του ο Ross ανέπτυξε μια τάση για τη ζωγραφική μετά από την παρακολούθηση μιας τάξης μαθημάτων τέχνης στο Anchorage (Η.Π.Α.). Ο ίδιος βρισκόταν συχνά σε αντίθεση με πολλούς εκπαιδευτές ζωγραφικής του, οι οποίοι ενδιαφερόντουσαν περισσότερο για την αφηρημένη ζωγραφική. Στα ίδια τα λόγια του ο Ross: «Θα σας έλεγαν τι κάνει ένα δέντρο, αλλά δεν θα σας έλεγαν πώς να ζωγραφίσετε ένα δέντρο».

Ο Ross εργαζόταν ως μπάρμαν όταν ανακάλυψε μια τηλεοπτική εκπομπή που ονομάζεται The Magic of Oil Painting, από τον Γερμανό ζωγράφο Bill AlexanderAlexander είχε ένα στυλ ζωγραφικής του 16ου αιώνα που ονομάζεται "Alla Prima" στα ιταλικά, γνωστότερο ως "wet-on-wet", που του επέτρεπε να τελειώσει μια ζωγραφιά σε λίγο λιγότερο από 30 λεπτά. Ο Ross μελέτησε και έγινε πολύ καλός στο Alla Prima μέσω της εκπομπής του Alexander και άρχισε να πουλάει τοπία της Αλάσκας ζωγραφισμένα στο εσωτερικό των χρυσοχοϊών καινοτομιών. Ύστερα από λίγο καιρό ο Ross άρχισε να κερδίζει περισσότερα χρήματα από την πώληση των χρυσοχοϊών παρά από τη στρατιωτική του δουλειά και έτσι αποσύρθηκε από την Πολεμική Αεροπορία το 1981 μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας, για τη δημιουργία του τηλεοπτικού του προγράμματος (Joy Of Painting). Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσει η εκπομπή, ο Ross είχε ελάχιστη επιτυχία προωθώντας την τεχνική ζωγραφικής του.
Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΘΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ
Η εκπομπή ξεκίνησε από τις 11 Ιανουαρίου 1983 μέχρι τις 17 Μαΐου 1994, αλλά συνεχίζει να εμφανίζεται σε πολλές περιοχές και χώρες (όπως και στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια στο κανάλι ΕΡΤ 3), μέσω του δικτύου PBS που δημιουργήθηκε. Κατά τη διάρκεια κάθε εκπομπής μέσα σε μισή ώρα, ο Ross διηγούσε τους τηλεθεατές την ελαιογραφία χρησιμοποιώντας μια τεχνική γρήγορης μελέτης από τη φαντασία του, διαθέτοντας μια περιορισμένη παλέτα χρωμάτων και διασπώντας τη διαδικασία αυτή σε απλά βήματα.
Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ
Με τη βοήθεια της Annette Kowalski, ο Ross δημιούργησε μια επιχείρηση αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων, την Bob Ross Inc., που πωλούσε τη σειρά του με είδη τέχνης, βιβλία αλλά και πρόσφερε μαθήματα ζωγραφικής που διδάσκονταν από εκπαιδευτές εκπαιδευμένους στη μέθοδο «Bob Ross».
Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ
Ο Ross είχε δύο γιους, τον Bob και τον Steven Ross, με την πρώτη του σύζυγο, την Lynda Brown. Ο Στίβεν, επίσης ένας ταλαντούχος ζωγράφος, εμφανίστηκε περιστασιακά στην εκπομπή του και έγινε εκπαιδευτής με πιστοποίηση Ross.
Ο γάμος του Ρος και της Μπράουν έληξε με διαζύγιο το 1981. Ο Ross και η δεύτερη σύζυγός του, η Τζέιν, είχαν έναν γιο που ονομάζεται Μόργκαν, ο οποίος είναι και αυτός καταξιωμένος ζωγράφος. Το 1993, η Jane πέθανε από καρκίνο και ο Ross δεν ξαναπαντρεύτηκε.
Ο Ross είναι γνωστό ότι ήταν πολύ μυστικοπαθής για τη ζωή του και είχε μια μεγάλη αγάπη για την ιδιωτική ζωή του, με μόνο έναν σφιχτό κύκλο φίλων. Η εταιρεία του, Bob Ross Inc., προστατεύει έντονα την πνευματική του ιδιοκτησία και την ιδιωτικότητά του μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ένα ακόμη εμπόδιο σε όσους προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για τη ζωή του.
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ROSS: (wet-on-wet)
Ο Ross χρησιμοποίουσε την τεχνική βαφής σε υγρή κατάσταση, στην οποία ο ζωγράφος συνεχίζει να προσθέτει χρώμα πάνω από την ακίνητη βαφή αντί να περιμένει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να στεγνώσει κάθε στρώμα βαφής. Από την αρχή, το πρόγραμμα συνέχιζε την επιλογή των εργαλείων και των χρωμάτων απλή, ώστε οι θεατές να μην χρειάζεται να ξοδεύουν πολλά χρήματα σε ακριβό εξοπλισμό. Ο Ross συχνά συνιστούσε τη λεύκανση με άοσμο χρώμα για τον καθαρισμό των πινέλων. Συνδυάζοντας τη μέθοδο της υγρής βαφής με τη χρήση μεγάλων πινέλων μιας και δύο ίντσας, καθώς και μαχαίρια ζωγραφικής, επέτρεπε στον Ross να ζωγραφίζει δέντρα, σύννεφα, βουνά και νερό σε λίγα δευτερόλεπτα. Κάθε πίνακας ξεκινούσε με απλές οπτικές <<παραισθήσεις>> που δεν εμφανίζονταν παρά σαν μουντζούρες χρώματος. Δεδομένου ότι πρόσθετε όλο και περισσότερες <<παραισθήσεις>>, οι κηλίδες μεταμορφώνονταν σε περίπλοκα τοπία
Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ROSS
Τέλος ο Ross διαγνώστηκε με λέμφωμα την άνοιξη του 1994, το οποίο τον ανάγκασε να αποσυρθεί μετά το τελικό επεισόδιο του The Joy of Painting που προβλήθηκε στις 17 Μαΐου 1994. Πέθανε στην ηλικία των 52 ετών στις 4 Ιουλίου 1995.Τα απομεινάρια του βρίσκονται στο Woodlawn Memorial Park στο Gotha της Φλόριντα, κάτω από μια πινακίδα με επιγραφή: "Bob Ross, τηλεοπτικός καλλιτέχνης". Ειδικότερα, ο Ross διατήρησε τη διάγνωσή του ως μυστικό από το ευρύ κοινό και το λέμφωμα του δεν ήταν γνωστό έξω από τον κύκλο της οικογένειας και των φίλων του ωσότου πέθανε.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz