ΕΥΖΩΝΕΣ - Δημήτρης Μάος (Γ3)


Εύζωνας = εύ + ζώννυμι/ ζωννύω  ο καλώς ζωσμένος
Την λέξη εύζωνας την συναντούμε στα έργα του Ομήρου και αναφέρεται στους στρατιώτες που ήταν καλά ζωσμένοι. Οι εύζωνες είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως «τσολιάδες». Οι εύζωνες είναι παγκοσμίως γνωστοί για τη στολή τους η οποία καθιερώθηκε από τον Βασιλιά Όθωνα, την οποία φορούσε και ο ίδιος σε επίσημες εμφανίσεις.

Ευζωνική Ενδυμασία
Ξεχωριστό κομμάτι της ευζωνικής ενδυμασίας αποτελεί η φουστανέλα η οποία φέρει και τον συμβολισμό της σκλαβιάς από τους Τούρκους αφού οι δίπλες της φουστανέλας είναι ίσες με τα 400 χρόνια της σκλαβιάς . 
Τα υπόλοιπα μέρη της ευζωνικής ενδυμασίας είναι:
·         Το Φάριο το καπέλο του εύζωνα φτιαγμένο από κόκκινη τσόχα και φέρει στο κέντρο το Εθνόσημο. Η μακριά μαύρη μεταξένια φούντα συμβολίζει το Δάκρυ του Χριστού κατά την Σταύρωση.
·         Το Πουκάμισο (υποδήτης) λευκού χρώματος με μεγάλο άνοιγμα στα μανίκια 
·         Η Φέρμελη  το γιλέκο της Ευζωνικής στολής. Στο πίσω μέρος του γιλέκου από τον ώμο και ως την μέση προεξέχουν δύο κομμάτια όπου φέρουν λαογραφικά σχέδια. Ένα από αυτά τα σχέδια είναι το ‘Χ’ και το ‘Ο’ από τις λέξεις ‘Χριστιανός Ορθόδοξος’. Οι κίτρινες λωρίδες καθορίζουν τον βαθμό του Εύζωνα. Δύο λωρίδες έχει ο λοχίας και  μία ο δεκανέας
·         Τα Κρόσσια χρώματος μπλε-άσπρο συμβολίζουν την γαλανόλευκη σημαία.
·         Οι Επικνημίδες από μετάξι χρώματος μαύρου.
·         Τα Τσαρούχια κατασκευασμένα από δέρμα και χρώματος κόκκινου.  Η σόλα ανάλογα με το μέγεθος έχει 60 έως 120 καρφιά και προσδίδουν τον επιβλητικό ήχο στο βηματισμό των ευζώνων. Κάθε τσαρούχι ζυγίζει από 2,5 - 3,5 κιλά. Στη μαύρη φούντα στη μύτη του τσαρουχιού  οι εύζωνες έκρυβαν αιχμηρό αντικείμενο το οποίο χρησιμοποιούσαν στις μάχες σώμα με σώμα.
·         Δερμάτινη ζώνη που συγκρατεί τις φυσιγγιοθήκες και την θήκη της Ξιφολόγχης.
·         Οι Περισκελίδες μάλλινες κάλτσες τέσσερις (δύο για κάθε πόδι) σε λευκό χρώμα για να υπάρχει τέλεια εφαρμογή και εικόνα.
·         Εσωτερική ζώνη - ανάσπαστος από δέρμα κρατά τεντωμένες τις κάλτσες του Εύζωνα.
·         Όπλο. Μ1 Garrand. Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και όχι μόνο λόγου βάρους, αλλά περισσότερο λόγο της σωματικής πίεσης που ασκείται στο σώμα του Εύζωνα. Για να είναι επιβλητική η κίνηση του Εύζωνα, στην κίνηση του «επ΄ώμου» ο Εύζωνας χτυπά με μεγάλη δύναμη το όπλο στον ώμου του για να προκληθεί θόρυβος. Στις πρώτες υπηρεσίες οι αριστεροί ώμοι όλων των Ευζώνων είναι μελανιασμένοι.
·         Η Ξιφολόγχη είναι αναρτημένη στο όπλο σε όλη την διάρκεια της υπηρεσίας όπως και στις παρελάσεις.

Οι εύζωνες που φυλάσσουν το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη φορούν την επίσημη στολή μόνο τις Κυριακές ή κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών. Τις υπόλοιπες μέρες φέρουν την καθημερινή ευζωνική ενδυμασία όπου το λευκό χιτώνιο, η φέρμελη και η φουστανέλα αντικαθίστανται από τον ντουλαμά (μανδύας), τη χαρακτηριστική στολή των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα.
Ο χειμερινός ντουλαμάς  είναι σκοτεινού κυανού χρώματος, ενώ ο θερινός ανοικτού καφέ. Σε  εκδηλώσεις της Προεδρικής Φρουράς, ορισμένοι εύζωνες φορούν τις παραδοσιακές στολές της Κρήτης και του Πόντου, ως αναγνώριση της συμβολής αυτών των περιοχών στους εθνικούς αγώνες.

Πώς γίνεται κάποιος εύζωνας;
Η επιλογή των ευζώνων δεν είναι τυχαία. Κάθε εθελοντής που επιλέγει να καταταγεί στην Προεδρική Φρουρά, θα πρέπει να έχει ύψος πάνω από 1,87 έως 2,05 και να διαθέτει  άριστη σωματική διάπλαση, άριστη ψυχοπνευματική κατάσταση, χαρακτήρα, ήθος και πίστη προς την αποστολή του ευζώνου.
Η επιλογή των ευζώνων γίνεται σε δύο στάδια:
Πρώτο στάδιο
Αξιωματικοί της Προεδρικής Φρουράς επισκέπτονται τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Πεζικού και γίνεται η πρώτη επιλογή.
Δεύτερο στάδιο
Όσοι έχουν επιλεγεί, μετά την βασική τους εκπαίδευση μεταβαίνουν στην Προεδρική Φρουρά όπου γίνεται το δεύτερο στάδιο επιλογής.

Εκπαίδευση
Η βασική εκπαίδευση των Ευζώνων διαρκεί ένα μήνα και είναι πολύ δύσκολη.
Βασίζεται κυρίως στην άσκηση της σωματικής αντοχής των ασκήσεων ακριβείας και στο «χτίσιμο» ατσαλένιας προσωπικότητας κατά την ώρα της υπηρεσίας. Περιλαμβάνει αρχικά ασκήσεις με και χωρίς όπλο, ασκήσεις ακινησίας σταδιακά από 60 λεπτά και μέχρι τα 120 λεπτά και ακολουθεί ο ευζωνικός βηματισμός. 
 Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης καθορίζονται και τα «ζευγάρια» για να υπάρχει συγχρονισμός  και μέχρι το τέλος της θητείας τους στην Φρουρά εκτελούν μόνο μαζί την υπηρεσία.
Μετά το τέλος της βασικής εκπαίδευσης  θεωρούνται πλέον Εύζωνες και ακολουθεί το δεύτερο στάδιο της εκπαίδευσης, όπου οι υπηρεσίες που εκτελούν είναι βραδινές για να εξοικειωθούν με την υπηρεσία.
Οι εκπαιδευτές είναι παλιοί Εύζωνες στο τέλος της θητείας τους


Αποστολές
Όλες οι αποστολές σήμερα της Προεδρικής Φρουράς έχουν τελετουργικό χαρακτήρα. Η πιο χαρακτηριστική αποστολή είναι η φύλαξη του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη.
Οι αποστολές της Προεδρικής Φρουράς είναι οι εξής:
· Συμβολική φύλαξη του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη
· Συμβολική φύλαξη του Προεδρικού Μεγάρου
· Συμβολική φύλαξη της Πύλης του Στρατοπέδου
·Επίσημη έπαρση και υποστολή της Ελληνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Πραγματοποιείται κάθε Κυριακή και αργίες.
·Απόδοση τιμών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς ξένων κρατών.
·Απόδοση τιμών στους πρεσβευτές ξένων κρατών κατά την διάρκεια επίδοσης των διαπιστευτηρίων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
· Επίσημη Αλλαγή Φρουράς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κάθε Κυριακή πρωί στης 11:00
·Τιμητική συνοδεία κάθε χρόνο του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα.
·Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της ομογένειας στην Νέα Υόρκη την 25η Μαρτίου και παρέλαση στην 5η Λεωφόρο.
·Τιμές στην δεξίωση για την καθιέρωση της Δημοκρατίας που γίνεται κάθε χρόνο στο Προεδρικό Μέγαρο
·Συμμετοχή σε σημαντικά γεγονότα όπως, η απόδοση των μεταλλίων στους Μαραθωνοδρόμους των Ολυμπιακών του 2004.
·Συμμετοχή σε σημαντικές εκδηλώσεις για τον Ελληνικό Στρατό όπως στο Ελ Αλαμέιν και στο Ρίμινι.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz