Εθνική Γιορτή 28ης Οκτωβρίου, του Ανδρεοπούλη Βασίλη (Γ4)

Τα «πάρτυ» των Ναζί εις βάρος της ανθρωπότητας
Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, της εθνικής εορτής της χώρας μας, παρουσιάζεται αποσπασματικά στο εν λόγω άρθρο η αποτρόπαια δράση του Ναζιστικού Κόμματος και η αγριότητα των εγκλημάτων του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Υπό την ηγεσία του Αδόλφου Χίτλερ (1889-1945), το Εθνικό Σοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα ή αλλιώς το Ναζιστικό Κόμμα εξελίχθηκε σε μαζικό κίνημα, που κυβέρνησε τη Γερμανία με ολοκληρωτικά μέσα από το 1933 έως το 1945. Ιδρύθηκε το 1919 ως Γερμανικό Εργατικό Κόμμα, προωθώντας τη γερμανική υπερηφάνεια και τον αντισημιτισμό. Μάλιστα, εξέφραζε τη δυσαρέσκεια του Γερμανικού λαού στους όρους της συνθήκης των Βερσαλλιών, της ειρηνευτικής διευθέτησης του 1919 που έληξε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) και ζήτησε από τη Γερμανία να κάνει πολλές παραχωρήσεις και να αποδώσει πολεμικές αποζημιώσεις στους αντιπάλους. Ο Χίτλερ εντάχθηκε στο κόμμα το έτος που ιδρύθηκε και έγινε ηγέτης του το 1921. Το 1933, έγινε καγκελάριος της Γερμανίας και η ναζιστική του κυβέρνηση σύντομα ανέλαβε δικτατορικές δυνάμεις. Μετά την ήττα της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-45), το ναζιστικό κόμμα κηρύχθηκε παράνομο και πολλοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους καταδικάστηκαν στη Δίκη της Νυρεμβέργης για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με τη δολοφονία περίπου 6 εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων κατά τη διάρκεια της εξουσίας των Ναζί.

Οι ψευδοεπιστημονικές θεωρίες ρατσισμού ήταν κεντρικές στο ναζισμό. Οι Ναζί πίστευαν στην ιδέα μιας «κοινότητας των ανθρώπων», που αποτελείτο από «γηγενείς» φυλετικά επιθυμητούς Γερμανούς ως εθνικούς συντρόφους, εξαιρώντας όμως όσους θεωρούνταν είτε φυσικά ή πνευματικά κατώτεροι είτε προέρχονταν από ξένη φυλή. Οι Ναζί επιδίωξαν να βελτιώσουν το απόθεμα του γερμανικού λαού μέσω της φυλετικής αγνότητας και της επιστήμης της Ευγονικής, των ευρέων προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και της συλλογικής υποταγής των ατομικών δικαιωμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να θυσιάσουν για το καλό του κράτους και της «αριστερής φυλής». Για να διατηρήσουν την υποτιθέμενη καθαρότητα και δύναμη της Αρίας φυλής, οι Ναζί επιχείρησαν να εξοντώσουν τους Εβραίους, τους Ρομά και τους Πολωνούς μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα και των Σλάβων και των σωματικά και διανοητικά μειονεκτούντων. Επέβαλαν, ακόμα, διαχωριστικό αποκλεισμό για τους ομοφυλόφιλους, τους Αφρικανούς, τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και τους πολιτικούς αντιπάλους. Η δίωξη έφτασε στο αποκορύφωμά της, όταν το ελεγχόμενο από το κόμμα γερμανικό κράτος οργάνωσε τη συστηματική δολοφονία γενοκτονίας περίπου 5,5-6 εκατομμυρίων Εβραίων και εκατομμυρίων άλλων στοχευμένων θυμάτων. Έτσι, οδηγηθήκαμε σε αυτό που έγινε γνωστό ως το Ολοκαύτωμα.  








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz