Μυστικά στην Τέχνη, της Κατσινέλου Μαριάννας και της Κυρμιζόγλου Όλγας (Γ2)


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Μερικοί από του διασημότερους και πιο προβεβλημένους πίνακες στην ιστορία της τέχνης κρύβουν μυστικά τα οποία, μάλλον δεν είχες παρατηρήσει. Μελετητές έχουν ερευνήσει τις λεπτομέρειες που απεικονίζονται στους πίνακες και παρουσιάζουν όλα εκείνα τα στοιχεία που είτε δεν είχαμε παρατηρήσει.

Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων - Ιερώνυμος Μπος
Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων έχει χαρακτηριστεί ένα από τα δημοφιλέστερα και ίσως σημαντικότερα έργα του Ιερώνυμου Μπος, καθώς θεωρείται ως το σχόλιο του Μπος πάνω στο θέμα του θανάσιμου αμαρτήματος της λαγνείας.
Αυτό που όμως, που δεν είχαν παρατηρήσει οι μελετητές του τρίπτυχου, είναι πως στο τρίτο μέρος η μελωδία ενός τραγουδιού δεν είναι γραμμένη σε κάποιο χαρτί, αλλά στο πίσω πλευρά ενός αμαρτωλού και συμβολίζει τη μουσική που ακούγεται από την κόλαση.


Ο ψαράς - Tivadar Csontvary Kosztka
Ο «ψαράς» είναι ένας από τους πιο παράξενους πίνακες που έχουν φιλοτεχνηθεί ποτέ. Για να αποκαλύψεις το μυστικό του, χρειάζεσαι μόνο έναν καθρέφτη. Σύμφωνα με τους μελετητές αν τοποθετήσεις των καθρέφτη στο κέντρο του πίνακα η «ήρεμη» μορφή του ηλικιωμένου ψαρά μετατρέπεται σε διάβολο. Ο καλλιτέχνης ήθελε με τον πίνακά του να τονίζει πως μέσα μας υπάρχει και η καλή και η κακή πλευρά.

Ο άγγελος - Jean-François Millet
Ο πίνακας απεικονίζει δύο αγρότες στο χωράφι να κοιτούν ένα καρότσι με πατάτες. Η επεξεργασία με ακτίνες Χ έδειξε ότι στη θέση του καροτσιού υπήρχε ένα μικρό φέρετρο. Ο πίνακας σαρώθηκε με ακτίνες Χ όταν ο διάσημος Σαλβαντόρ Νταλί επέμενε πως ο πίνακας παρουσιάζει μια σκηνή από κηδεία και αποδείχτηκε πως είχε δίκιο.





Προετοιμασία της νύφης – Γκιστάβ Κουρμπέ (Gustave Courbet)0
Οι ακτίνες Χ αποκάλυψαν κάτι συγκλονιστικό για τον συγκεκριμένο πίνακα. Αρχικά, η σκηνή που απεικονίζεται ήταν μια κηδεία και η υποτιθέμενη νύφη ήταν το πτώμα.


Ο Μυστικός Δείπνος του - Λεονάρντο ντα Βίντσι
Η Ιταλίδα ερευνήτρια Σαμπρίνα Σφόρτσα Γκαλίτσια, πρότεινε μια ασυνήθιστη ερμηνεία του πίνακα «Ο Μυστικός Δείπνος» του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Είναι σίγουρη ότι σε αυτόν τον πίνακα, ο καλλιτέχνης αφήνει μια πρόβλεψη για το τέλος του κόσμου, που θα συμβεί στις 21 Μαρτίου του 4006. Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, η ερευνήτρια αποκρυπτογράφησε τον μαθηματικό και αστρολογικό κώδικα του πίνακα. Αυτό δεν είναι το μόνο μυστήριο του πίνακα. Τα χέρια του Χριστού και των αποστόλων, μαζί με τις φρατζόλες ψωμί πάνω στο τραπέζι, σχηματίζουν μια μουσική σημειογραφία. Σύμφωνα με δοκιμές, όντως ακούγεται σαν μια σύντομη μελωδία.
TO BE CONTINUED









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz