Ιστορίες εξαφανίσεων και περίεργα φαινόμενα, της Κατσινέλου Μαριάννας και της Κυρμιζόγλου Όλγας (Γ2)


Το «Τρίγωνο του Διαβόλου» και οι ιστορίες εξαφανίσεων

Το 1945, πέντε βομβαρδιστικά του αμερικανικού ναυτικού με πλήρωμα 14 ανδρών, που συμμετείχαν σε άσκηση, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς στο διαβόητο Τρίγωνο των Βερμούδων. Η ομάδα αυτή των αεροπλάνων, που θα μείνει στην ιστορία ως το «Χαμένο Σμήνος», δεν είναι φυσικά το μόνο περίεργο περιστατικό εξαφάνισης στην περίφημη θαλάσσια περιοχή.
Το Τρίγωνο των Βερμούδων δεν θα το βρείτε σε κανέναν επίσημο χάρτη ούτε και θα καταλάβετε ότι κινείστε στα χωρικά του ύδατα. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές ωστόσο πρόκειται πέρα για πέρα πραγματικό μέρος, με δεκάδες εξαφανίσεις αεροπλάνων, πλοίων και ανθρώπων, χωρίς να υπάρχει λογική εξήγηση για τα συμβάντα.
Μάταια οι αρχές επέμειναν -και επιμένουν- να αγνοούν την ύπαρξή του. Έγινε ταινία, τηλεοπτική σειρά, επιτραπέζιο παιχνίδι (όλα αυτά στη δεκαετία των'70) και ανεξάντλητο πεδίο έμπνευσης για πάσης φύσεως θεωρίες.
Από τη στιγμή που ο όρος «Τρίγωνο των Βερμούδων» εμφανίζεται σε αμερικανικό περιοδικό το 1964, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την περιοχή και το ερευνητικό ενδιαφέρον δεν λέει να κοπάσει. Ούτε βέβαια και οι μύθοι που τον ακολουθούν! Και όμως, αν ψάξει κανείς λίγο βαθύτερα τις περισσότερες από τις περιπτώσεις, θα διαπιστώσει ότι το μυστήριο είναι... λιγότερο μυστήριο: είτε τα σκάφη δεν ήταν ποτέ στην περιοχή, είτε βρέθηκαν τελικά αργότερα, είτε τέλος υπήρχε λογική εξήγηση για την εξαφάνισή τους.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ισχυρισμοί για περίεργες μαγνητικές δυνάμεις και εμπειρίες «ιδιαίτερου τύπου» δεν έχουν καμία βάση!
Το περίφημο τρίγωνο βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ στον Ατλαντικό Ωκεανό, με τις κορυφές του να περιλαμβάνουν τις Βερμούδες, το Μαϊάμι τη Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, καλύπτοντας μια θαλάσσια περιοχή 500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Τα τελευταία 100 χρόνια, στο διαβόητο τρίγωνο έχει σημειωθεί ένας αξιοσημείωτος αριθμός περίεργων εξαφανίσεων αεροπλάνων, καραβιών και ανθρώπων, που δεν δικαιολογείται από τους κοραλλιογενείς υφάλους που αποτελούσαν ανέκαθεν φόβητρο για τους ναυτικούς.
Οι γνωστότερες εξαφανίσεις
                                i.            Το πλοίο «Cyclops» - 1918
Ξακουστό παράδειγμα αποτελεί το πλοίο «Mary Celeste», που βρέθηκε το 1872 να επιπλέει αμέριμνο και ακυβέρνητο, χωρίς ίχνος ανθρώπινης παρουσίας εντός του. Και ενώ φιγουράρει ως ένα από τα πλέον διαβόητα ντοκουμέντα για τη δράση του «Τριγώνου του Διαβόλου», στην πραγματικότητα το πλοίο βρέθηκε εκατοντάδες μίλια μακριά από το Τρίγωνο. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το πλοίο «U.S.S. Cyclops» πήρε την εντολή στις 9 Ιανουαρίου 1918 να καταπλεύσει στη Βραζιλία για ανεφοδιασμό των βρετανικών πλοίων που έπλεαν στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Το πλοίο, επιστρέφοντας από το Ρίο ντε Τζανέιρο στις 16 Φεβρουαρίου, έκανε μια μικρή στάση στα νησιά Μπαρμπέιντος στις 3-4 Μαρτίου. Έκτοτε κανείς δεν ξανάκουσε νέα του. Το πλήρωμα και οι 306 επιβάτες του εξαφανίστηκαν μια και καλή.
                              ii.            Η πτήση NC-16002 – 1948
Στις 28 Δεκεμβρίου 1948, ο κυβερνήτης Robert Lindquist της εμπορικής πτήσης NC-16002 πιλόταρε το επιβατικό του από το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Πλησιάζοντας στο Μαϊάμι, ζήτησε από τον πύργο ελέγχου άδεια προσγείωσης, στην απάντηση ωστόσο του πύργου δεν υπήρξε απόκριση. Το αεροπλάνο δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του και κανείς δεν το ξαναείδε έκτοτε.

Εξωγήινοι και φαντάσματα
Μια από τις χαρακτηριστικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με το «Τρίγωνο των Βερμούδων» επισημαίνει ότι στα βάθη του κρύβεται η χαμένη Ατλαντίδα, γι' αυτό και στα νερά του υπάρχουν μαρτυρίες ότι κρύβονται κρυστάλλινα αντικείμενα όπως μεγάλες πυραμίδες. Η θεωρία της Ατλαντίδας μπορεί, επίσης, να συνδυαστεί και με μια άλλη δημοφιλή άποψη, πως πίσω από το «Τρίγωνο των Βερμούδων» κρύβονται εξωγήινοι (με τους οποίους βρίσκονταν ήδη σε επαφή οι κάτοικοι της Ατλαντίδας). Κάποιοι πιστεύουν μάλιστα ότι στην περιοχή του υπάρχει η πύλη που οδηγεί σε άλλους πλανήτες. Η πύλη υπάρχει, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, αλλά οδηγεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο, ή σε μια άλλη διάσταση, ή και στον κάτω κόσμο, όπως υποστηρίζουν άλλες θεωρίες, οι οποίες συνέχισαν την προσπάθεια να προσπαθούν να εξηγήσουν το πώς γίνεται τόσο μεγάλα πλοία και αεροπλάνα να εξαφανίζονται ξαφνικά χωρίς να αφήνουν ίχνη.
Οι ρεαλιστικές ιστορίες που το συνοδεύουν είναι τραγικές, οι μύθοι γύρω του όμως γοήτευσαν και συνεχίζουν να γοητεύουν εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα… Το ένα, μοναδικό και για πάντα μυστήριο ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΩΝ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ…










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz