Μισθολογικό χάσμα, της Σταμούλη Κωνσταντίνας και της Δούρου Έλενας



Ακόμα και στη σημερινή κοινωνία υπάρχουν διάφορες μορφές ρατσισμού και σεξισμού, που πολλές από αυτές γίνονται ανεκτές μέχρι και σήμερα. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι γυναίκες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την  ισότητα μεταξύ ανδρών-γυναικών, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις παραμένουν. Δυστυχώς αυτές οι προκαταλήψεις πολλές φορές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τις προσωπικές ζωές των ανθρώπων, ειδικότερα των γυναικών, όσο και τον επαγγελματικό τομέα.

Ο διαχωρισμός αυτός δημιουργεί μεγάλα χάσματα μεταξύ των δύο φύλων. Ένα από αυτά είναι και το μισθολογικό. Μισθολογικό χάσμα είναι η σημαντική διαφορά των εισοδημάτων των ανθρώπων και στην προκειμένη περίπτωση των δύο φύλων. Ωστόσο έχουν καταγραφεί πρόστιμα στις εταιρείες που καταπατούν τα δικαιώματα που σχετίζονται με τις ίσες αμοιβές προς κάθε φύλο, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως φύλου αξίζουν να έχουν την ίδια επαγγελματική εξέλιξη και αντιμετώπιση. Κατόπιν συμφωνίας των κρατών-μελών, το συμβούλιο θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ώστε να καθοριστεί μια τελική απόφαση.


Καταλήγοντας, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων δεν είναι αρκετές. Η χώρα μας παρουσιάζει σχετικά χαμηλές διαφορές στο εισόδημα ανδρών και γυναικών. Ωστόσο η ικανοποίηση από τη σχετικά καλή επίδοση της Ελλάδας ως προς το μισθολογικό χάσμα ανδρών και γυναικών μετριάζεται από το γεγονός ότι η χώρα μας εμφανίζει πιο χαμηλό ποσοστό γυναικείας απασχόλησης από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλό θα ήταν να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο το κοινό. Αρχικά, θα μπορούσαμε να οργανώσουμε ενημερωτικές καμπάνιες. Συμπληρωματικά, θα ήταν ιδανικό να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις του συμβουλίου για να αποφασιστεί πως θα προχωρήσει το θέμα. Τέλος, πρέπει όλες οι γυναίκες να είναι ενήμερες έτσι ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz