Σχολική πίεση και συνέπειες, από τις Γαντέ Νατάσα, Σχίζα Μαλένα και Βρυώνη Χάρις

Με αφορμή την περίοδο τετραμηνιαίων διαγωνισμάτων κάναμε μια έρευνα δημοσκόπησης για τη σχολική πίεση. 30 μαθητές από όλα τα τμήματα του γυμνασίου κλήθηκαν να απαντήσουν σε 10 σύντομες ερωτήσεις σχετικά με το παραπάνω θέμα. Παρακάτω παρουσιάζονται οι ερωτήσεις και οι αντίστοιχες απαντήσεις των μαθητών.

1.Πόσο σας αγχώνει το σχολείο; 



Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι  το σχολείο δημιουργεί άγχος στους μαθητές και μάλιστα αξίζει να επισημάνουμε ότι δεν υπήρχαν απόλυτα αρνητικές απαντήσεις (καθόλου).






2. Επηρεάζει το σχολείο και η πίεση την εξωσχολική σας ζωή;

                                                                                                                                                          

Ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς τα μαθήματα έχουν πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν επιβαρυμένο πρόγραμμα στο σπίτι.

















3. Πόση νευρικότητα έχετε κατά τη διεξαγωγή διαγωνίσματος;


Μία από τις πιο αγχωτικές εμπειρίες του σχολείο αποτελούν οι διεξαγωγές διαφόρων διαγωνισμάτων, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι μόνο 1/30 δήλωσε ότι δεν αγχώνεται. 






4.       Ποιο μάθημα σας αγχώνει περισσότερο;

Τα Αρχαία και η Φυσική αποτελούν αδιαμφισβήτητα τα πιο αγχωτικά μαθήματα. Ειδικά τα Αρχαία αγχώνουν ιδιαίτερα τους μαθητές της πρώτης Γυμνασίου, καθώς πρόκειται για κάτι καινούριο για αυτά.







5.       Σχετίζεται ο καθηγητής που διδάσκει ένα μάθημα με το άγχος που έχετε για αυτό;


 Όπως είναι φυσιολογικό, η πλειοψηφία των μαθητών πιστεύει ότι το άγχος που έχουν για ένα μάθημα εξαρτάται άμεσα από τη συμπεριφορά και τη στάση των καθηγητών.






6. Επηρεάζει το άγχος την απόδοσή σας;



Η πλειοψηφία των μαθητών επηρεάζεται αρκετά από το άγχος, γεγονός που γίνεται εύκολα αντιληπτό στο διπλανό διάγραμμα. Η εικόνα των μαθητών πολλές φορές δεν είναι αντικειμενική στα διαγωνίσματα εξαιτίας του έντονου άγχους.





7. Επηρεάζει η πίεση την ψυχική σας κατάσταση;



Η ψυχική κατάσταση των εφήβων είναι ευάλωτη και επιβαρύνεται από την πίεση του σχολείου ή και της οικογένειας που τείνει να έχει βαθμοθηρική διάθεση.






8. Πιστεύετε ότι το να πιέζουν οι καθηγητές τους μαθητές μπορεί να επηρεάσει θετικά την απόδοσή τους;


Οι απόψεις των συμμαθητών μας σε αυτή την ερώτηση συγκρούονται μεταξύ τους. Συγκεκριμένα 16 μαθητές πιστεύουν ότι η πίεση επηρεάζει θετικά, ενώ οι υπόλοιποι διαφωνούν.







9. Πιστεύετε ότι τα μαθήματα του σχολείου επαρκούν ή χρειάζονται και μαθήματα σε φροντιστήρια; 


Ιδίως στις μεγαλύτερες τάξεις τα μαθήματα σε φροντιστήρια χαρακτηρίζονται από πολλούς μαθητές αναγκαία.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz