Προσμένοντας τα Χριστούγεννα, της Θεοχαροπούλου Φωτεινής (Γ2)

 Άγιος Βασίλης, η προσμονή των Χριστουγέννων!!

 




Εδώ και αιώνες, όλοι μας ξέρουμε την ύπαρξη ενός γελαστού καλοκάγαθου γενειοφόρου με κόκκινη κάπα και ταράνδους…. Φυσικά δεν είναι άλλος από τον Άγιο Βασίλη, ή αλλίως τον Μέγα Βασίλειο, ο οποίος γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας από Έλληνες γονείς. Σε αρκετές χώρες, όπως τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Βέλγιο και την Αυστρία, είναι γνωστός ως Άγιος Νικόλαος και καταφθάνει από τις 6 Δεκεμβρίου. Από την περίοδο του Μεσαίωνα τα παιδιά έχουν ως παράδοση να του αφήνουν πάντα γάλα και μπισκότα ή διάφορες άλλες γλυκές λιχουδιές το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Μάλιστα, την επόμενη μέρα με ανυπομονησία κοιτάζουν, αν αυτά έχουν φαγωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι εμφανίστηκε και τα δώρα τους είναι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και αυτή τη χρονιά.

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι η μορφή του Άγιου Βασίλη εδώ και τόσα χρόνια ταυτίζεται με τη Μαγεία των Χριστουγέννων για πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες! Η εντυπωσιακή του εμφάνιση (πλούσια γενειάδα, τάρανδοι και τα ξωτικά), όπου και να περάσουμε τα Χριστούγεννα, είναι επιβλητική, αφού στολίζει σχεδόν κάθε μαγαζί που θα δούμε και πάντα κρατάει πολλά δώρα. Για αυτό μέχρι και σήμερα πολλές οικογένειες διατηρούν την ιδέα ή και ακόμα πιστεύουν στην ύπαρξή του και στη μαγεία που μεταδίδει σε όλους μας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μυθική του ύπαρξη σίγουρα θα παραμείνει στην ιστορία ακόμη για πολλούς αιώνες, διότι δεν σταματάει να προκαλεί σε πολλούς το ερώτημα, εάν όντως υπάρχει «κάπου εκεί έξω» ή απλώς είναι ένας πολύ παλαιός μύθος που θα μείνει για πάντα στην ιστορία.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz