Άτυχες ψυχές με ανεξίτηλες συνέπειες, της Μιχοπούλου- Καραβίδα Άλκηστης (Γ2)


 Άτυχες ψυχές με ανεξίτηλες συνέπειες

Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι και παιδιά βιώνουν τον πόλεμο στις πατρίδες τους, επειδή οι κυβερνήτες τους δεν μπορούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, χρησιμοποιώντας τον διάλογο. Πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους, πόσοι έχουν πεθάνει και πόσοι έχουν καταστραφεί ψυχολογικά; Μακάρι να μπορούσαν να μετρηθούν στα δάχτυλα, να ήταν πολύ λιγότεροι, αλλά δυστυχώς τα ποσοστά είναι απίστευτα υψηλά.

Οι αρνητικές συνέπειες των πολέμων επηρεάζουν βαθύτατα τις μικρές και αθώες ψυχές των παιδιών, χωρίς να φταίνε. Ανεξίτηλοι, ο φόβος και ο τρόμος, θα μείνουν στις μνήμες τους, διότι εξοικειώνονται με την εμπόλεμη συνθήκη που βιώνουν. Ο πόνος βασανίζει τα σώματα και τις ψυχές τους και δεν μπορούν να τον ξεπεράσουν, γνωρίζοντας ότι οι στιγμές που πέρασαν στον πόλεμο θα μείνουν για πάντα μαζί τους. Θα τους στοιχειώνουν αιώνια, γιατί πάντα θα αισθάνονται γύρω τους την απειλή και θα χρειάζονται την επιβεβαίωση ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ότι πια είναι μια χαρά. Το μόνιμο άγχος και το συνεχές στρες τα καταβάλλουν και καταλήγουν, τις περισσότερες φορές, σε μακροπρόθεσμες επιπλοκές σε θέματα ψυχικής υγείας. Το τραύμα, στα μικρά παιδιά, θα παραμείνει κάπου στο βάθος του μυαλού τους, και  όσο και αν προσπαθούν μεγαλώνοντας να γίνουν δυνατοί, πάντα θα υπάρχει κάτι μικρό που δεν θα καταλαγιάσει ποτέ.

Στην πραγματικότητα μικρά παιδιά δεν γνώρισαν ποτέ την ειρήνη, για να ξέρουν τι σημαίνει αυτή η αγνή λέξη. Οι επιπτώσεις είναι προφανείς· ο τρόπος συμπεριφοράς αυτών των παιδιών θα επιδεινώνεται συνέχεια. Η επιθετικότητα και η βία θα καθορίζει όλες τους τις αντιδράσεις, επειδή ποτέ δεν θα γνωρίσουν την παιδική ανεμελιά και τα αγνά αθώα συναισθήματα αυτής της ηλικίας. Έτσι, δεν θα μπορέσουν να διακρίνουν την ηρεμία από την επιθετικότητα. και θα υποκύψουν στη σκληρότητα και στην απαισιοδοξία.

Καταλήγοντας ο πόλεμος οδηγεί σε τραγικές συνέπειες τη ζωή των αθώων παιδιών που δυστυχώς έτυχαν να μεγαλώνουν σε εμπόλεμες ζώνες. Κανείς δεν μπορεί να αισθανθεί τον πόνο και τον φόβο που στερούν την ελευθερία αυτών των παιδιών, μόνο εκείνοι που πέρασαν παρόμοιες απάνθρωπες και φρικιαστικές στιγμές.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz