Η μαγεία των βιβλίων, της Καραβίδα-Μιχοπούλου Άλκηστη (Γ2)

Προσπερνάμε τις σελίδες, φτάνοντας στο τέλος της ιστορίας

Οι στιγμές που περνάμε «σκρολάροντας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ατελείωτες, άσκοπες, με κανένα νόημα. Τα βίντεο ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας με άχρηστες πληροφορίες, εικόνες και ακατάλληλη φρασεολογία. Καθόμαστε στους καναπέδες και στα κρεβάτια μας, χωρίς να ασχολούμαστε με αξιόλογα πράγματα κατάλληλα για την ηλικία μας. Έχουμε χάσει πλέον το νόημα του ελεύθερου χρόνου και απορροφιόμαστε από κινούμενες εικόνες. Πού είναι τα βιβλία;


Η μαγεία του βιβλίου έχει πια ξεθυμάνει. Παλιότερα το να εντοπίσεις το ιδανικό λογοτεχνικό (ή όχι) βιβλίο να σου κάνει παρέα, να το αγγίξεις, να μυρίσεις τα φύλλα του, να το διαβάσεις ήταν μια αγαπημένη απασχόληση μικρών και μεγάλων. Πού είναι η μαγεία του να ερωτευτούμε τους χαρακτήρες και να ταιριάξουμε στον κόσμο του; Τι μαγικά που είναι τα λόγια που αναφωνούν οι συγγραφείς με τις πένες τους και τα συναισθήματα που αφήνουν να αιωρούνται στα μυαλά μας! Γιατί όμως σήμερα χάνουν την αξία τους; Γιατί εμείς οι άνθρωποι στερούμε στους εαυτούς μας από τη χαρά να ανθίσουμε και να μάθουμε μέσω των βιβλίων; Τόσες πολλές ιστορίες είναι γραμμένες και εμείς τις παραμελούμε. Από εκεί ξεπροβάλλει όλη η φαντασία, όλες οι απόψεις και οι στιγμές ελπίδας για ζωή. Οι συζητήσεις που εμφανίζονταν στα στόματα του καθενός για ένα βιβλίο που λάτρεψαν ή μίσησαν, έπαιρναν μέρος στα φθινοπωρινά απογεύματα, παρέα με τον καφέ να σιγοκαίει. Τα συναισθήματα που εμφανίζονταν σε λυπηρές σκηνές ή σε ευτυχισμένες στιγμές ανάμεσα στους χαρακτήρες. Το μυαλό μας ήταν αυτό που μας ταξίδευε στο υπερπέραν και νοσταλγούσαμε στιγμές που δεν είχαμε βιώσει ποτέ.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα ονόματα γνωστών συγγραφέων μόνο και μόνο επειδή σταματάμε να διαβάζουμε τα έργα τους. Έχουν μείνει στην ιστορία και στα μυαλά των αναγνωστών, με τη γλύκα να κυλάει στο άκουσμα τους. Οι επιτυχίες τους είναι εξωπραγματικές και θαυμαστές από χιλιάδες ανθρώπους. Πολλοί συνηθίζουμε να αγοράζουμε ένα βιβλίο, επειδή είναι αρκετά δημοφιλές στο αναγνωστικό κοινό. Τα αγοράζουμε, τα ξεφυλλίζουμε, ρίχνουμε μία ματιά και πάμε και τα «κριτικάρουμε». Προσπερνάμε τις σελίδες, φτάνοντας στο τέλος της ιστορίας χωρίς να έχουμε καταλάβει πολλά.

Αγαπήστε ξανά τα βιβλία… Μην παραμελείτε τους μοναδικούς αληθινούς φίλους μας!

 










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz