Εφηβεία και Σχολείο, της Κρέτσιμου Ζέτας (Γ2)

 


Η σκοτεινή πλευρά της εφηβείας και η επιρροή του σχολείου

Η περίοδος της εφηβείας ξεκινάει από τα 12 μέχρι περίπου τα 18 χρόνια ζωής. Πιο αναλυτικά, όλα τα παιδιά περνάνε μια δύσκολη και απαιτητική περίοδο γεμάτη άγχος, φόβους, υποχρεώσεις και πολλά άλλα δράματα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το προκαλούν αυτό.

Ένας από τους πιο βασικούς λόγους είναι το σχολείο. Αρχικά, η ώρα προσέλευσης στο σχολείο είναι πολύ εξουθενωτική για τα παιδιά, διότι σε αυτή την ηλικία χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση. Επιπλέον, ένας μαθητής δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως τόσο πρωί. Επιπροσθέτως, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να τα βγάλουν εις πέρας με όλες τις απαιτήσεις των μαθημάτων για το σπίτι. Για αυτό, καλό θα ήταν να υπήρχε κατανόηση από τους καθηγητές, όταν κάποιο παιδί δεν προλαβαίνει ή ξεχνάει μια εργασία, γιατί η πίεση που δέχονται καθημερινά είναι ανεξέλεγκτη.


Οι επιπτώσεις όλης αυτής της πίεσης είναι αδιαμφισβήτητες για τους νέους. Έρευνες λένε ότι το 35% των μαθητών όταν επιστρέφουν από το σχολείο ξεσπάνε σε κλάματα ή έρχονται σε έντονη αντιπαράθεση με τους γύρω τους, λόγω της καταπίεσης του σχολικού περιβάλλοντος. Επίσης, μεγάλο ποσοστό παιδιών εμφανίζουν ακμή, κυρίως από το άγχος. Συγκεκριμένα, δηλώνουν ότι η διαδικασία των εξετάσεων και των πανελληνίων είναι η πιο περίεργη και δύσκολη περίοδο, αφού από το άγχος τους παθαίνουν σοβαρά δερματικά προβλήματα και άλλα ψυχοσωματικά θέματα. Τέλος, στις μέρες μας αρκετά παιδιά επισκέπτονται ψυχολόγους, διότι δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν το καθημερινό τους πρόγραμμα, το άγχος και την πίεση.

Συνεπώς, το σχολείο επιβαρύνει κατά πολύ την σωματική και την ψυχική υγεία των παιδιών στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κατανόηση. Για να διευκολυνθούν οι μαθητές στην περίοδο της εφηβείας πρέπει να υπάρχει σωστή συνεργασία παιδιών-καθηγητών, όπως επίσης να υπάρχει στήριξη και υπομονή απέναντι στους μαθητές τους.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz