Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας (10 Οκτωβρίου), της Ιωάννας Γεωργίου

Αναρωτήθηκες ποτέ τι θα γινόταν αν ένας μετεωρίτης 150 τόνων έπεφτε πάνω σου; Πώς θα ήταν αν ήσουν 91 εκατοστά μακριά από το σώμα σου; Πώς είναι να είσαι εδώ ενώ στη πραγματικότητα δεν είσαι; Η τρέλα μετριέται σε εκατοστά;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο Γάλλος σκηνοθέτης Clapin στην ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο “Skhizein”.
Η σχιζοφρένεια είναι μια ψύχωση κατά την οποία το άτομο απομακρύνεται από την πραγματικότητα του εξωτερικού κόσμου και ζει σε ένα φανταστικό κόσμο με τις ψευδαισθήσεις του, όπως ο Henri.
Η ταινία μας βάζει για 13 λεπτά στο μυαλό ενός σχιζοφρενή και μας δείχνει πώς είναι να νιώθεις έξω από το σώμα σου, πώς αλλάζει ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο και πώς αυτό επηρεάζει τις διαπροσωπικές σου σχέσεις, τη δουλειά σου, ολόκληρη τη ζωή σου.
Στο τέλος της ταινίας ο Henri λέει «Δε σου λένε ποτέ πόσο τρελός είσαι. Μόνο ότι το ’χασες, ότι είσαι εκτός πραγματικότητας, εκτός εαυτού. Άρα, λίγο περισσότερο, λίγο λιγότερο, ποιο το νόημα να ξέρεις πόσα εκατοστά έχεις γλιστρήσει; Για το μόνο πράγμα που είμαι σίγουρος τώρα είναι ότι, εδώ που βρίσκομαι, δεν έχει πια σημασία. Όχι πια».
Θα συμβούλευα να αφιερώσετε 13 λεπτά από το χρόνο σας...









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz