Η εισβολή ξένων λέξεων στη γλώσσα μας, της Αθηνάς Αβραμάκου

 

ΕΙΣΒΟΛΗ ΞΕΝΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ

 

    Στις μέρες μας, όλο και περισσότερες ξένες λέξεις εισβάλλουν στην ελληνική μας γλώσσα. Πολλές φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε, γιατί κάποιες έχουν ήδη αφομοιωθεί από προηγούμενες γενιές. Για παράδειγμα, η λέξη «γιαούρτι» και «μπαχαρικό» είναι λέξεις τουρκικής προέλευσης. Το "γιαούρτι" στα ελληνικά μεταφράζεται ως "πηγμένο γάλα" και το "μπαχαρικό" ως "αρωματικό άρτυμα". Αμέτρητες τέτοιες λέξεις, που προέρχονται από άλλες γλώσσες, υπάρχουν ακόμη και στο καθημερινό μας λεξιλόγιο,. Όμως αυτό, θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία για την εξασθένιση μιας γλώσσας, και στην προκειμένη, της ελληνικής;

    Πολλές απόψεις έχουν διατυπωθεί με αφορμή αυτό το θέμα. Ο κύριος Μπαμπινιώτης, έχει δηλώσει «τη γλώσσα και τα μάτια σας». Αλλά τι ακριβώς είναι η γλώσσα για μια χώρα; Είναι ο πολιτισμός, η νοοτροπία και η ιστορία της. Ο κύριος Μπαμπινιώτης, έχει επίσης, αναφέρει ότι τα greeklish μπορεί να οδηγήσουν την ελληνική γλώσσα στην εξαφάνιση, καθώς οι νέοι έχουν συνηθίσει να επικοινωνούν με το αγγλικό αλφάβητο στα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών συσκευών, αντί του ελληνικού. Επιπρόσθετα, στις μέρες μας, πόσοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να ταξιδεύουν μέσα από βιβλία; Λιγότεροι, προφανώς, συγκριτικά με παλαιότερα. Παίρνοντας αυτό σαν δεδομένο, η ποιότητα της γλώσσας χάνεται, καθώς το λεξιλόγιο σταματά να εμπλουτίζεται.



    Αντιθέτως, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η εισαγωγή ξενόγλωσσων λέξεων στην ελληνική, μπορεί να λειτουργήσει και προς όφελός της. Αυτό, καθώς οι γλώσσες είναι ζωντανοί οργανισμοί, που δανείζουν και δανείζονται. Με αυτά τα δάνεια, λοιπόν, μια γλώσσα εξελίσσεται. Άλλωστε, αν παρατηρήσει κανείς την εξέλιξή της από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα, θα καταλήξει σε αυτή τη θέση. Αξίζει να σημειωθεί, πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των λέξεων εναρμονίζεται με το ελληνικό λεξιλόγιο και δεν παρατηρείται κάποια αλλαγή, τόσο μεγάλη ώστε να απειλείται η γλώσσα μας με εξαφάνιση.


    Εν κατακλείδι, θεωρώ πως τα ελληνικά αυτή τη στιγμή, δεν απειλούνται από καμία άλλη γλώσσα, ακόμη και αν τα αγγλικά και τα greeklish παρουσιάζονται όλο και συχνότερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ποτέ δεν παύει να ελλοχεύει ο κίνδυνος εξαφάνισης μιας γλώσσας σε βάθος χρόνου.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz