Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, της Θεοδώρας - Μαρίνας Τσακάλογλου

 

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

   



    Τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα κατέθεσε μία πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήταν το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ίσως διευκολύνει τις μετακινήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει να το αποδεχτεί. Μία τέτοια απόφαση δύνανται να επιφέρει ποικίλα πλεονεκτήματα, μα συνάμα και μειονεκτήματα.

    Αρχικά, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα διευκολύνει τις μετακινήσεις μεταξύ των κρατών της Ευρώπης ενισχύοντας τους κλάδους του τουρισμού και της οικονομίας. Στη συνέχεια, υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα μειωθεί η διασπορά του ιού. Με αυτόν τον τρόπο, θα προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Τέλος, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορέσει να βοηθήσει στην επαναφορά πιο φυσιολογικών συνθηκών, με απόρροια να υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία και παράλληλα αίσθημα της ασφάλειας.

    Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η πεποίθηση ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα προκαλέσει πολλά προβλήματα. Κατ’ αρχάς, κάποιοι άνθρωποι φρονούν ότι καταπατά το δικαίωμα της ελευθερίας, αφού επιβάλλεται έμμεσα ο εμβολιασμός. Έπειτα, δυστυχώς, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν κυκλώματα ψεύτικων πιστοποιητικών εμβολιασμού, με αποτέλεσμα ο ιός να συνεχίσει να μεταδίδεται. Επιπλέον, θα υπάρχει άνιση κατανομή των δικαιωμάτων, γιατί μόνο αυτοί που θα έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερα πράγματα ή να κινούνται με περισσότερη ευκολία. Τέλος, ελλοχεύει ο κίνδυνος για τον διχασμό  των κοινωνιών, δηλαδή μπορεί να σταματήσει η κοινωνική συνοχή και γαλήνη.

    Συμπερασματικά, τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Μάλιστα, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα υπάρξει η δυνατότητα της επαναφοράς σε πιο κανονικές συνθήκες ζωής.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz