Penpalling - Το στυλό είναι φίλος μας, της ΑΘηνάς Αβραμάκου


Στις μέρες μας έχει αρχίσει και παίρνει μεγάλες, απρόσμενες μάλλον, διαστάσεις ένας νέος τρόπος επικοινωνίας, το penpalling. Το penpalling έρχεται, για να καλύψει την ανάγκη που νιώθουν οι άνθρωποι διαφόρων ηλικιών να μιλήσουν σε κάποιον εκτός του στενού τους κύκλου.

Όμως, τι είναι ακριβώς ο όρος «penpals»; Είναι οι φίλοι δια αλληλογραφίας με λίγα λόγια. Η  διαδικασία συνομιλίας και επικοινωνίας ανάμεσα στον πομπό με τον δέκτη μέσω, όχι ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά γραμμάτων, είναι τόσο ιδιαίτερη που κεντρίζει το ενδιαφέρον κάποιου νέου στις μέρες μας. Λίγοι είναι οι σημερινοί ενήλικες που έχουν διατηρήσει τέτοιες φιλίες τόσων χρόνων από την παιδική τους ηλικία μέσω της αποστολής γραμμάτων; Όχι βέβαια, γιατί προφανώς, πριν λίγα χρόνια, όταν κάποιος ήθελε να ανακαλύψει κάτι καινούργιο και να ξεφύγει από τη ρουτίνα, δεν υπήρχαν τα "social media" στη σημερινή και πλέον πιο εξελιγμένη τους μορφή.

    Τo penpalling φέρνει οφέλη από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς. Από τον ενθουσιασμό και τα τόσα συναισθήματα των ατόμων που επικοινωνούν, μέχρι τις γνώσεις που αποκτά ο καθένας, φαίνεται η χρησιμότητά του και η δημιουργική απασχόληση των ατόμων μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα, ένας άνθρωπος έρχεται σε επαφή με καινούργιες κουλτούρες, παραδόσεις που ίσως να μην είχε ξανακούσει ποτέ του και, ακόμη, το penpalling μπορεί να οδηγήσει και στην αφομοίωση στοιχείων από διαφορετικούς τρόπους ζωής άλλων χωρών. Ως γνωστόν, ο πολιτισμός και τα έθιμα κάθε χώρας είναι και η ταυτότητά της. Επιπλέον, τα κοινά ενδιαφέροντα παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανταλλαγή γραμμάτων με άλλα άτομα, καθώς καθορίζουν τη βάση της συζήτησης, ή ακόμη κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τα μη κοινά ενδιαφέροντα είναι αυτά που κινούν την περιέργεια στο άτομο να μάθει καινούργια πράγματα. Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα ένας να νιώθει πιο ελεύθερα εξομολογούμενος σκέψεις και συναισθήματα γραπτώς και σε φίλους δια αλληλογραφίας, παρά προφορικά και σε γνωστούς με έμμεση επαφή.


    Έχοντας αναφέρει όλα τα προηγούμενα, αξίζει να σημειωθεί ότι στις μέρες μας εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που απολαμβάνουν να έχουν και μία εναλλακτική επικοινωνία με ξένους ανθρώπους, που δεν είναι άλλη από το penpalling. Προσωπικά, πιστεύω ότι το penpalling είναι σίγουρα μία δημιουργική ενασχόληση του ατόμου και τα οφέλη κινούνται από το ίδιο το άτομο μέχρι και την κοινωνία.












Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz