ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, του Νίκου Χλαπουτάκη



    Ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα θέματα της εποχής μας είναι η κλιματική αλλαγή. Κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες σε όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πώς θα διαμορφωθεί ο μελλοντικός κόσμος; Οδεύουμε προς ένα νέο πλειστόκαινο ή ένα καυτό κολαστήριο;

    Σε όλο τον κόσμο συμβαίνουν περιστατικά σφοδρών καιρικών φαινομένων. Μερικά παραδείγματα είναι οι πυρκαγιές στο Σικάγο, την Αυστραλία, την Σιβηρία και τον Καναδά. Φυσικά, όμως, αυτά τα φαινόμενα προξενούν μεγάλες καταστροφές στο πέρασμά τους, καθώς αγροτικές εκτάσεις υποβαθμίζονται, η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής καταστρέφονται και πολλοί άνθρωποι χάνουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους.

    Καλλιεργώ την άποψη ότι η Ελλάδα έχει υποστεί μια τεκτονική αλλαγή στο κλίμα της. Κάθε χρόνο επιδεινώνεται η κατάσταση με την εμφάνιση σφοδρότερων  φυσικών καταστροφών. Πλέον κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα συνοδεύεται από καύσωνες που καταστρέφουν καλλιέργειες και μεγαλώνουν τον αριθμό εισαγωγών σε νοσοκομεία, ενώ αντίθετα κάθε χειμώνας συνοδεύεται από έναν «παγετώνα». Όλα αυτά τα συμβάντα έχουν μια μεγάλη επίπτωση στην οικονομία και στις εξαγωγές των προϊόντων μας.

    Οπότε όλες αυτές οι αλλαγές στο κλίμα οδηγούν στην επόμενη ερώτηση. Πώς θα διαμορφωθεί ο κόσμος γύρω από αυτά τα συμβάντα; Κατά τη γνώμη μου τα σπίτια θα αρχίσουν να ενισχύουν την μόνωση στους τοίχους και θα γίνουν έτσι ενεργειακά ουδέτερα. Έπειτα θα πέσει το κόστος των στεγανωτικών, καθώς θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση και τα καλώδια του ρεύματος θα πρέπει να πηγαίνουν υπόγεια. Τέλος θα πρέπει να ενισχυθεί η πυροσβεστική και να περιοριστούν οι καλλιέργειες σε κλειστούς χώρους (π.χ. θερμοκήπια), όπου μπορεί να ελεγχθεί η θερμοκρασία.

    Όπως και να έχει η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον κόσμο, ωστόσο το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα μας οδηγήσει στο καλύτερο σενάριο ή στο χειρότερο που θα οδηγήσει σε πτώση το βιοτικό μας επίπεδο















Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz