Η ιστορία της τοξοβολίας, του Μάνου Φουντή


Η τοξοβολία αποτελούσε και αποτελεί ακόμα δημοφιλή ενασχόληση, για πολλούς πολιτισμούς. Πιο συγκεκριμένα, η τοξοβολία έχει ρίζες αρχαίες που υπογραμμίζουν την διαχρονικότητά της. Στοιχεία ως προς την πρώτη εμφάνιση της χρήσης του τόξου εντοπίζονται στην Νότια Αφρική, αφού εκεί έχουν βρεθεί αιχμές βέλων από κόκαλά και πέτρες (από 70.000 – 58.000 π.Χ.). Επιπλέον, πολλοί πολιτισμοί της κλασσικής περιόδου αξιοποιούσαν τοξοβόλους στους στρατούς τους. Παραδείγματα αποτελούν οι Έλληνες, οι Πέρσες, οι Αρμένιοι, οι Ρωμαίοι, οι Ινδοί, οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες που είχαν μεγάλους αριθμούς τοξοτών στους στρατούς τους.




    Το τόξο ως εργαλείο πολέμου είχε τη χρήση του ακόμα και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Το μεσαιωνικό κοντό τόξο (shortbow) ήταν το κύριο όπλο που χρησιμοποιούταν στο πεδίο της μάχης από απόσταση (εμβέλεια: 90m). Παρόλα αυτά, αντικαταστάθηκε γρήγορα από την βαλλίστρα (crossbow) με την άφιξή της στην Ευρώπη τον 10ο αιώνα, λόγω της μεγαλύτερης εμβέλειας, ακρίβειας και δύναμής της από το τόξο. Αξιοσήμαντη εξαίρεση αποτέλεσαν οι Άγγλοι, φημισμένοι για την χρήση του Αγγλικού τόξου (English longbow) στα τέλη του Μεσαίωνα, στο οποίο οφείλουν πολλές ουσιαστικές νίκες. 

    Παρόλα αυτά, το τόξο και η βαλλίστρα δεν μπορούσαν να παραμείνουν στα πεδία των μαχών για πάντα, λόγω της άφιξης των πρώτων πυροβόλων όπλων. Αναλυτικότερα, τα τελευταία υπέφεραν από χειρότερη ακρίβεια, όμως είχαν μεγαλύτερη εμβέλεια, μεγαλύτερη δύναμη, επέτρεπαν στους χειριστές τους να πυροβολούν πίσω από κάλυψη και χρειαζόντουσαν πολύ λιγότερη εξάσκηση για να επιτευχθεί η αποτελεσματική τους χρήση. Τα παραπάνω πλεονεκτήματα γρήγορα οδήγησαν στην σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση των τοξοβόλων.

    Η τοξοβολία ως ενασχόληση έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής από τα τέλη του 18ου αιώνα στις Βρετανικές Νήσους. Πιο συγκεκριμένα, με το άθλημα σχετίστηκαν οι ανώτερες τάξεις, μέλη των οποίων συμμετείχαν σε συλλόγους τοξοβολίας υψηλού κύρους. Οι σύλλογοι αυτοί ήταν ελιτιστικοί και δεν δεχόντουσαν μέλη από την, νέα τότε, μεσαία τάξη. Μετά τους πολέμους του Ναπολέοντα στην Ευρώπη, η τοξοβολία διαδόθηκε και αγαπήθηκε απ΄ όλες τις κοινωνικές τάξεις. 

    Σήμερα, η τοξοβολία είναι διαδεδομένη και υπάρχουν πολλοί αθλητές τοξοβόλοι σε όλον τον κόσμο. Έχει διεκδικήσει την θέση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1972, και διοργανώνονται πολλοί αγώνες κάθε χρόνο, με σκοπό την ανάδειξη της ικανότητας  του αθλητικού πνεύματος των συμμετεχόντων.










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz