Ήξερες ότι η ιστορία του τζιν ξεκινά το 1492; - Μαργαρίτα Μάου (Γ3)



Φορεμένο από όλες τις ηλικίες σε όλες τις περιστάσεις το τζιν είναι το κλειδί πασπαρτού στην γκαρνταρόμπα του κάθε ανθρώπου. Όμως αναρωτηθήκατε ποτέ πώς αυτό το ρούχο έφτασε στην ντουλάπα σας; Ποια είναι η ιστορία του; Για ποιο λόγο δημιουργήθηκε;
          Όσο απίστευτο και αν ακούγεται το ύφασμα από το οποίο δημιουργήθηκαν τα πρώτα τζιν παντελόνια προέρχεται από την εποχή του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492, ο οποίος είχε στις «καραβέλες» του πανιά φτιαγμένα από το εν λόγω ύφασμα. Αρκετά χρόνια αργότερα το ανθεκτικό αυτό καραβόπανο αξιοποιήθηκε από τον Λιβάι Στρος για τη δημιουργία παντελονιών για τους  χρυσοθήρες στην Άγρια Δύση, που είχαν ανάγκη ανθεκτικά ρούχα. Πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στις 6 Ιουνίου 1850 και έγιναν ανάρπαστα. Εξαιτίας της γενοβέζικης καταγωγής τους πήραν το όνομα τζινς.
          Γρήγορα όμως έγιναν παράπονα από τους χρυσοθήρες ότι το καραβόπανο τους δημιουργούσε ερεθισμούς. Για αυτόν τον λόγο ο Στρος αποφάσισε να αντικαταστήσει το ύφασμα με ένα γαλλικό βαμβακερό διαγώνιας ύφανσης, γνωστό στα ελληνικά ως δίμιτο. Ένα άλλο πρόβλημα που εμφανίστηκε και συνέβαλε στην τελική μορφή των τζιν ήταν ότι οι τσέπες των χρυσοθήρων σκίζονταν εύκολα. Η λύση δόθηκε από έναν πελάτη του Στρος τον Τζέικομπ Ντέιβις και δεν ήταν άλλη από τις μεταλλικές κόπιτσες που έχουν και τα σημερινά τζιν. Επειδή, όμως ο ίδιος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να υλοποιήσει την ιδέα του, την πρότεινε στον Στρος με τον οποίο και συνεργάστηκε. Ο Στρος την χρηματοδότησε και μοιράστηκαν τα κέρδη. Το πρώτο παντελόνι με κόπιτσες πουλήθηκε στις 20 Μαΐου του 1874.
          Μέχρι το 1860 το χρώμα του τζιν ήταν μπεζ, όμως αργότερα έγινε μπλε, καθώς ένα σκουρόχρωμο παντελόνι δεν λερώνεται όσο εύκολα.
         
Ως και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το τζιν θεωρούταν ρούχο εργασίας. Όμως μια έρευνα του 1958 αποκάλυψε ότι το 90% των νέων φορούσε το τζιν σε όλες τις περιστάσεις.
          Περίεργο δεν είναι; Ένα ρούχο με τόσο μεγάλη ιστορία κι όμως είναι ακόμα «στη μόδα»!








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz