Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα - Δημήτρης Μπούρης (Γ3)

Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλοτέρα στην Ευρώπη. Αυτό κατέδειξε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο “WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)”. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παιδική παχυσαρκία παραμένει μείζονα απειλή τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία, αφού σχετίζεται με πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών, που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και διατηρούνται και στην ενήλικο ζωή.
                                                                                             
Τα αιτία της παιδικής παχυσαρκίας:

·       Η μειωμένη άθληση των παιδιών επειδή δεν διαθέτουν αρκετό ελεύθερο χρόνο. Αυτό είναι κάτι στο οποίο έχει συμβάλει το Υπουργείο Παιδείας με το υπερβολικό διάβασμα για το σπίτι Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η χώρα μας είναι η πρώτη στον κόσμο στην εξωσχολική μελέτη: κατά μέσο όρο 57% των παιδιών μελετούν πάνω από 3 ώρες την ημέρα, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι μόλις 19%. Επίσης οι γονείς οι οποίοι αναγκάζουν τα παιδιά τους να μάθουν πράγματα που δεν θα   τους χρησιμεύσουν ποτέ, παρά να τα αφήσουν να παίξουν και να χαρούν την παιδική τους ηλικία. Επίσης οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν πως το παιχνίδι είναι να στέλνουν το παιδί τους σε μία ομάδα όπου θα υπάρχει κάποιος να τους λέει τι να κάνει. Κι όμως δεν είναι αυτό το πραγματικό παιχνίδι. Το πραγματικό παιχνίδι είναι το παιδί να βγαίνει έξω στις αλάνες και να παίζει με τους φίλους του ελεύθερα.


·       Η πολύωρη εργασία των γονέων, έχει ως αποτέλεσμα  να μην μπορούν να αφιερώσουν χρόνο για την απαραίτητη προσοχή στη διατροφή των παιδιών τους. Έτσι, παρέχουν στα παιδιά γρήγορα και πρόχειρα γεύματα, σνακ, γλυκά, με αποτέλεσμα να γίνεται υπερκατανάλωση θερμίδων και λίπους.
·       Πολλές φορές οι γονείς ή οι άνθρωποι από το στενό οικογενειακό περιβάλλον (παππούδες) για λόγους καθαρά συναισθηματικούς υπερσιτίζουν και πιέζουν το παιδί να φάει κάτι χωρίς αυτό να πεινάει πάντοτε νομίζοντας ότι έτσι θα εκφράσουν την αγάπη τους.
·       Μια άλλη σημαντική αιτία της παιδικής παχυσαρκίας είναι η εικόνα που έχει το παιδί για τους γονείς του. Οι γονείς πρέπει να γίνουν πρότυπο για τα παιδιά τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά έχουν και παχύσαρκους γονείς.
·        Η μη κατανάλωση ενός σωστού και δυνατού πρωινού έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα. Και όπως μια παροιμία λέει «Τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» . Στις μέρες μας όμως αυτό είναι σπάνιο γιατί τα παιδιά πρέπει να ξυπνάνε πολύ νωρίς για να ετοιμάζονται για το σχολείο.
·       Δεδομένου ότι τα παιδιά περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους στο σχολείο, οι συνήθειες στο σχολικό περιβάλλον αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινής τους διατροφής. Δυστυχώς, οι διαθέσιμες επιλογές από το κυλικείο είναι στην πλειονότητά τους φτωχές, η προετοιμασία κολατσιού από το σπίτι προϋποθέτει προγραμματισμό, ενώ πολλά παιδιά ντρέπονται να πάρουν κάποιο υγιεινό σνακ, αφού οι συμμαθητές εύκολα θα σχολιάσουν δυσμενώς μια τέτοια επιλογή.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz