“Back to the Future Ι” – Μια διαχρονική ταινία που αξίζει να δείτε - Ελπινίκη Γαβουνέλη (Γ1)




Η ταινία “Back to the Future” έχει αγαπηθεί απ’ όλες τις γενιές εδώ και τριάντα χρόνια από την παραγωγή της.  Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να σε μεταφέρει στο παρελθόν, παρόν και μέλλον μέσα από ένα ευφάνταστο ταξίδι. Όλα ξεκίνησαν όταν ο παραγωγός Bob Gale αναρωτήθηκε το εξής: “Αν πήγαινα στο Λύκειο με τον πατέρα μου, θα ήμασταν φίλοι;”. Με αυτό το σκεπτικό έπεισε το φίλο του και σκηνοθέτη Robert Zemeckis να ξεκινήσουν να δουλεύουν το σενάριο τον Σεπτέμβριο του 1980.
 
Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω για να αναλύσουμε τι διαδραματίστηκε το 1985. Ο Marty McFly (Michael J. Fox) είναι ένας δυναμικός μαθητής που προσπαθεί με την μπάντα του να μπει στη μουσική ομάδα του σχολείου. Όλα θα αλλάξουν όταν μια μέρα αναζητώντας τον επιστήμονα φίλο του Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd) θα κάνουν ένα ταξίδι με τη μηχανή του χρόνου μέσα από ένα κλασσικό αυτοκίνητο. Ο Marty θα γυρίσει 30 χρόνια πίσω, στην εποχή όπου ο πατέρας του  ήταν ακόμα έφηβος. Όμως κάτι θα πάει στραβά και το μέλλον πρόκειται να είναι πολύ διαφορετικό για όλους. Η ατμόσφαιρα της ταινίας σε συνδυασμό με τον αναχρονισμό μεταφέρει τον θεατή στο απώτερο παρελθόν με σκοπό να τον συγκινήσει.
Οι δημιουργοί χρησιμοποίησαν τον ίδιο κανόνα με αυτόν στο The Time Machine, πως η χρονομηχανή ταξιδεύει στο χρόνο και όχι στο χώρο. Η πρώτη επιλογή ήταν ένα ψυγείο, αλλά φοβήθηκαν μήπως τα μικρά παιδιά κάνουν το ίδιο. Η δεύτερη ιδέα ήταν ένα τεθωρακισμένο όχημα αλλά απορρίφθηκε γιατί δεν υπήρχαν σε όλες τις εποχές δρόμοι. Τελικά κατέληξαν στο DeLorean, ένα σπορ αυτοκίνητο που έμοιαζε με διαστημόπλοιο.
Το τέλος της ταινίας αναδεικνύει και προβλέπει την υλιστική εποχή που θα ακολουθήσει. Σημαντικότερη στιγμή της αποτελεί η σκηνή που ο Μarty πραγματοποιεί το ταξίδι στο χρόνο, αφού η σκηνοθεσία προκαλεί την αγωνία για την κατάληξη των χαρακτήρων, που έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη συμπάθεια του θεατή. Η δράση και το γέλιο δεν γίνεται να συνδυαστούν καλυτέρα σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας.    











Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz