Θα βάλετε «Μάρτη»; - Μαρίνα Κεφαλληνιάδη (Γ2)



Ο Μάρτης είναι ένα βραχιολάκι που τα παιδιά το φοράνε στον καρπό του χεριού τους από την 1η μέχρι και την 31η Μαρτίου. Το φτιάχνουν από μια κόκκινη και μια λευκή κλωστή στριμμένες μεταξύ τους πλεξίδα. Γιατί όμως το φορούν; Πολλοί θα πουν πως το φορούν γιατί είναι έθιμο, άλλοι επειδή το φορούν και άλλα παιδιά, άλλοι για να μην τους κάψει ο ήλιος του Μαρτίου!
Ας δούμε τι πραγματικά είναι αυτό το βραχιολάκι…

Λοιπόν το βραχιολάκι αυτό, φτιάχνεται την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται την πρώτη μέρα του Μαρτίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της άνοιξης! Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγνότητα, ενώ η λευκή συμβολίζει τη χαρά. Μπορεί να έχει και μια χρυσή κλωστή ακόμη, που συμβολίζει την αφθονία. Όταν τελειώσει ο μήνας Μάρτιος, αφού τα παιδιά το βγάλουν από το χέρι τους, το κρεμούν στις τριανταφυλλιές, για να βγάλουν πολλά λουλούδια! Άλλοι το αφήνουν στα δέντρα για να το πάρουν τα χελιδόνια και να φτιάξουν τη φωλιά τους. Πολλοί το φορούν μέχρι και το Πάσχα, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες για να καεί μ’ αυτές! Πρέπει να τονίσουμε ότι η συνήθεια αυτή είναι πολύ παλιά, τόσο παλιά που τη συναντά κανείς και στην Αρχαία Ελλάδα.
Γενικά μικροί και μεγάλοι έχουν τον «Μάρτη» ως υποτιθέμενο φυλαχτό. Ξέροντας  όμως όλοι πως στην πραγματικότητα μπορεί να χρησιμεύει μόνο για ομορφιά.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz