Η σημασία της μουσικής, της Αρετάκη Ελένης (Γ1) και της Λύβα Ιφιγένειας (Γ2)


Η σημασία της μουσικής στη ζωή των εφήβων
Η μουσική αποτελεί ένα βασικό τμήμα της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων. Στις μέρες μας πλέον ο καθένας έχει τη δυνατότητα να ακούει μουσική όπου και αν βρίσκεται, καθώς η πρόσβαση στις ιστοσελίδες όπως youtube, spotify κ.α. μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα και με μεγάλη ευκολία.
Είναι γνωστό ότι η μουσική προσελκύει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Παρ’ όλα αυτά ο καθένας από εμάς ακούει μουσική για διαφορετικούς λόγους. Για παράδειγμα οι μεγάλοι συνήθως ακούν μουσική για να χαλαρώσουν, ενώ για τους έφηβους έχει άλλη σημασία. Όπως όλοι γνωρίζουμε η εφηβεία είναι μία αρκετά δύσκολη ηλικία, καθώς κάθε παιδί έρχεται αντιμέτωπο καθημερινά με διάφορα ζητήματα που το απασχολούν. Έτσι, χρησιμοποιούν τη μουσική ως μέσο διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα. Ο ρυθμός και η ένταση απελευθερώνουν τον έφηβο από το άγχος του. Πιο συγκεκριμένα, οι ανησυχίες που προκύπτουν στην εφηβική ηλικία και προκαλούν άγχος και πίεση στα παιδιά είναι σίγουρα πολλές. Λόγου χάρη, το σχολείο, οι υποχρεώσεις καθώς και οι εξωσχολικές δραστηριότητες ασκούν πολλή πίεση στους μαθητές. Πολλές φορές, μάλιστα, οι γονείς μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα απαιτητικοί και αυστηροί. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απομόνωση και τη συνεχή φορτισμένη ψυχολογία των εφήβων και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι από αυτούς καταλήγουν να περνούν πολλές ώρες μέσα στο δωμάτιό τους, ακούγοντας μουσική.


Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πολλούς εφήβους με ακουστικά στα αυτιά στον δρόμο· η μουσική που ακούν είναι τόσο δυνατή, με αποτέλεσμα να μπορείτε να την ακούτε ακόμα και εσείς. Η δυνατή μουσική δίνει στον έφηβο την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για εκείνον, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος νιώθει αδύναμος ή ακόμα και ότι περνά απαρατήρητος. Έτσι, μέσα από τη μουσική διαμαρτύρεται, πονάει, χαίρεται, κάνει τα πάντα, χωρίς να προδίδεται. Οι νότες ποτέ δεν «μαρτυρούν» μυστικά.
           









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz