Βάζουμε τέλος στον ρατσισμό, της Λυδίας Κοντοδίνα

 

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ



    Ζούμε σε μία κοινωνία, όπου ακόμη δεν έχουμε βάλει τέλος στον ρατσισμό. Κάθε μέρα συμβαίνουν όλο και πιο πολλά περιστατικά ρατσισμού, με πολλή βία, είτε λεκτική είτε και σωματική.

    Ένα πρόσφατο ρατσιστικό επεισόδιο, συνέβη περίπου πριν δύο εβδομάδες στο Παρκ ντε πρενς του Παρισιού, σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Το συμβάν έγινε, όταν ο Ρουμάνος διαιτητής Σεμπάστιαν Κολτέσκου, άρχισε να χαρακτηρίζει και να αποκαλεί «αράπη» τον Αφρικανό, βοηθό προπονητή, Πιέρ Γουεμπό της τουρκικής ομάδας Μπασάκσεχιρ. Ο Πιέρ είχε προσβληθεί από αυτόν τον χαρακτηρισμό και άρχισε να τον ρωτάει νευριασμένα «Γιατί με αποκάλεσες έτσι;». Έπειτα από λίγα λεπτά η ομάδα Μπασάκσεχιρ αποχώρησε  από το γήπεδο. Μετά αυτό το περιστατικό πήρε θέση ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Twitter, στο οποίο έλεγε «Καταδικάζουμε έντονα το ρατσιστικό επεισόδιο περιμένοντας την UEFA να λάβει απαραίτητα μέτρα».

    Είναι τουλάχιστον τραγικό και θλιβερό πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα είτε σε άτομα διαφορετικής φυλής, είτε σε άτομα διαφορετικού φύλου, είτε σε άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά. Γι' αυτόν τον λόγο είναι επιτακτική ανάγκη να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις και τον ρατσισμό λαμβάνοντας κάποια μέτρα.


    Αρχικά, πολύ σημαντικό είναι να δράσει το σχολείο και να μαθαίνει στα παιδιά από μικρή ηλικία ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις και προκαταλήψεις και ότι όλοι είμαστε ίσοι. Αν όλα τα παιδιά το διδαχθούν αυτό, όταν ενταχθούν στην κοινωνία στο μέλλον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σταματήσουν ο ρατσισμός και η βία, εφόσον όλοι οι άνθρωποι θα έχουν διδαχθεί ότι στον πλανήτη υπάρχει ισότητα. Τέλος, μια αποτελεσματική λύση είναι να δράσει το κράτος. Πρέπει, δηλαδή, να υπάρχει αυστηρή ποινή για όποιο άτομο ασκεί σωματική, καθώς και λεκτική, βία σε άλλα μέλη της κοινωνίας, με το αιτιολογικό ότι είναι κατώτερά του. Πιστεύω, πως εάν λάβουμε αυτά τα μέτρα, θα επικρατήσει ειρήνη και ισότητα στον κόσμο, χωρίς διακρίσεις και βία.












Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz