Βρέθηκε μετά από 500 χρόνια η «Σάντα Μαρία» του Κολόμβου


Πάνω από πέντε αιώνες έχουν περάσει από το ναυάγιο στην Καραϊβική της ναυαρχίδας του Χριστόφορου Κολόμβου και οι αρχαιολογικοί ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να ανακάλυψαν ερείπια του πλοίου, στο βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Αϊτής. Είναι πιθανό να επρόκειτο για ένα από τα σημαντικότερα υποβρύχια αρχαιολογικά 
ευρήματα του κόσμου.

«Όλα τα γεωγραφικά, υποβρύχια και αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το ναυάγιο είναι η διάσημη ναυαρχίδα του Κολόμβου, Σάντα Μαρία» δήλωσε ο επικεφαλής της υποβρύχιας έρευνας, Μπάρι Κλίφορντ, σύμφωνα με την Independent.

«Η κυβέρνηση της Αϊτής υπήρξε εξαιρετικά χρήσιμη και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους για την λεπτομερή αρχαιολογική ανασκαφή του ναυαγίου» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα του κ. Κλίφορντ, έχει πραγματοποιήσει μια μη επεμβατική μελέτη του ναυαγίου, μετρώντας το και φωτογραφίζοντάς το.

Αρχαιολογικές μελέτες που είχαν γίνει και στο παρελθόν είχαν επιδείξει ως πιθανή θέση του φρουρίου του Κολόμβου σε κοντινή απόσταση. Η ομάδα του Κλίφορντ αφού μελέτησε τα δεδομένα από το ημερολόγιο του Χριστόφορου Κολόμβου, αλλά και επανεξετάζοντας τις υποβρύχιες φωτογραφίες από μια αρχική έρευνα στην περιοχή που είχε γίνει το 2003, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως το ναυάγιο αυτό πιθανότατα να επρόκειτο για το 'Σάντα Μαρία'.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι πολύ σημαντικά. Πρόκειται για τη σωστή θέση, όσον αφορά αυτά που γράφει στο ημερολόγιό του ο Χριστόφορος Κολόμβος, περιγράφοντας το ναυάγιο σε σχέση με το φρούριό του. Επίσης, τα τοπικά ρεύματα συμφωνούν με τα ιστορικά στοιχεία για τον τρόπο που παρασύρθηκε το σκάφος προτού διαλυθεί, ενώ το αποτύπωμα του ναυαγίου, συμφωνεί με το μέγεθος που πιθανολογείται πως είχε το πλοίο.

Χρησιμοποιώντας θαλάσσια μαγνητόμετρα, βυθόμετρα αλλά και με τη βοήθεια δυτών, η ομάδα του Κλίφορντ ερευνά εδώ και πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή αλλά μόλις πρόσφατα κατάφερε να περιορίσει την έρευνα στο σημείο όπου βρέθηκε το πλοίο.

«Στην ιδανική περίπτωση, αν οι ανασκαφές πάνε καλά και ανάλογά με την κατάσταση διατήρησης των θαμμένων ξύλινων τμημάτων, πιθανότατα να ανασυρθούν στην επιφάνεια όλα τα σωζόμενα μέρη του σκάφους και αφού συντηρηθούν, να τοποθετηθούν σε μία μόνιμη έκθεση σε μουσείο της Αϊτής.

Πηγή: Independent








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz