Ο χουλιγκανισμός στην Ελλάδα, του μαθητή του Γ3 Μάριου Παπακωνσταντίνου

Με αφορμή το περιστατικό που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κρήτη και τον άτυχο οπαδό  της ομάδας του Ηροδότου θα αναφέρω τι είναι ο χουλιγκανισμός και πώς έχει εξελιχθεί στην Ελλάδα.

Αρχικά, όταν μιλάμε για χουλιγκανισμό, αναφερόμαστε στη βίαιη συμπεριφορά των οπαδών που οδηγεί στη διατάραξη της τάξης. Μερικά χαρακτηριστικά του χουλιγκανισμού είναι η ρατσιστική διάθεση, η επιθετική συμπεριφορά στα γήπεδα, οι εισβολές των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και οι ομαδικές συγκρούσεις μεταξύ οπαδών.
Ο όρος χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να περιγράψει την συμπεριφορά οπαδών σε αγώνες ποδοσφαίρου. Με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνονται βανδαλισμοί και ομαδικές συγκρούσεις που αρχίζουν πριν, κατά τη διάρκεια, ή μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που προκαθορισμένες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών γίνονται ανεξάρτητα από τους αγώνες ή με αφορμές αγώνες άλλων αθλημάτων.
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα εμφάνισης χουλιγκανισμού στα γήπεδα είναι οι 39 νεκροί και 400 τραυματίες κατά τον αγώνα της Λίβερπουλ με τη Γιουβέντους για τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ οργισμένοι από διαιτητικά λάθη, επιτέθηκαν ανεξέλεγκτα στους οπαδούς της Γιουβέντους και προκάλεσαν αυτό το πολύ λυπηρό ιστορικό γεγονός για την ιστορία του ποδοσφαίρου.
Ο χουλιγκανισμός στην Ελλάδα εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80 και είχε ραγδαία εξέλιξη. Παρατηρήθηκε κυρίως ανάμεσα σε οπαδούς των μεγάλων ομάδων της Ελλάδας, αλλά και σε τοπικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Τη δεκαετία του ’90 μεταφέρθηκε και στο μπάσκετ, από τους ίδιους τους οπαδούς που στήριζαν τα ποδοσφαιρικά σωματεία. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ύφεση στα περιστατικά, παρά το αξιοσημείωτο συμβάν της 29ης Μαρτίου 2007 κατά το οποίο σε συμπλοκή χούλιγκαν του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού υπήρξε ένας νεκρός οπαδός. Ως «λύση» στο πρόβλημα έχει απαγορευθεί η συνύπαρξη οπαδών μεγάλων ομάδων τα τελευταία 15 χρόνια στα γήπεδα του ποδοσφαίρου.

Οι αιτίες του χουλιγκανισμού είναι τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, η ανεργία, η έλλειψη παιδείας, ο αλκοολισμός, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και ο φανατισμός. Ας ελπίσουμε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα καταφέρει να αμβλύνει το πρόβλημα και να πατάξει τα φαινόμενα χουλιγκανισμού έως εκεί που είναι δυνατόν να το πράξει. Από την άλλη όμως οφείλουμε και εμείς οι ίδιοι να αναζητήσουμε λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί και σταδιακά να επιτύχουμε το στόχο. Διαφορετικά η κοινωνία μας θα παραμείνει με αυτό το βραχνά που με τον καιρό θα την διαβρώνει όλο και περισσότερο κάνοντας την ακόμα χειρότερη. Η παιδεία και η ενημέρωση πρέπει να είναι οι βασικοί παράγοντες για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz