Βιτσέντζος Κορνάρος - Δημήτρης Μάος (Γ3)


     Στις 26 Μαρτίου 1553  γεννήθηκε ο Κρητικός ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος, ένα από τα λαμπρότερα πνεύματα του Ελληνισμού του 17ου αιώνα. Στο σημαντικότερο έργο του, τον Ερωτόκριτο, ο ποιητής δηλώνει ότι γεννήθηκε και έγραψε στη Σητεία.


Κ' εγώ δε θε να κουρφευτώ κι αγνώριστο να μ' έχου
μα θέλω να φανερωθώ, κι όλοι να με κατέχου
Βιτσέντζος είν' ο ποιητής και στη γενιά Κορνάρος
που να βρεθή ακριμάτιστος, σα θα τον πάρη ο Χάρος.
Στη Στείαν εγεννήθηκε, στη Στείαν ενεθράφη,
εκεί 'καμε κι εκόπιασεν ετούτα που σας γράφει.
Στο Κάστρον επαντρέυτηκε σαν αρμηνεύγει η φύση,
το τέλος του
έχει να γενή όπου ο Θεός ορίσει


 Έζησε στη Σητεία περίπου μέχρι το 1580 ενώ αργότερα εγκαταστάθηκε στον Χάνδακα  (σημερινό Ηράκλειο ) μαζί με τους δύο αδελφούς του.  Υπήρξε  ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του λογοτεχνικού συλλόγου, της «Ακαδημίας των Παράξενων»  που είχε ιδρύσει ο αδελφός του Ανδρέας. Παντρεύτηκε με την Μαριέτα Ζένο το 1590, με την οποία απέκτησε και δύο κόρες.
   Ο Ερωτόκριτος το κορυφαίο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου είναι γραμμένο στην κρητική διάλεκτο σε στίχο ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο.
Στους πολυάριθμους στίχους του 10.500 εξιστορείται η ιστορία αγάπης  δυο νέων, του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, ώσπου να καταλήξει στο αίσιο τέλος της, το γάμο. Μέσα από τους στίχους του προβάλλεται ο έρωτας, η παλικαριά, το ιπποτικό πνεύμα και η φιλία. Πρότυπο του είναι το γαλλικό μυθιστόρημα Paris et Vienne του Pierre de la Cypede το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ο Ερωτόκριτος εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1713. Από την πρώτη κιόλας έκδοση του το έργο είχε μεγάλη απήχηση στην Κρητική κοινωνία αφού τα ονόματα των ηρώων δόθηκαν σε πολλά παιδιά. Ο Ερωτόκριτος πέρασε σε μαντινάδες, παροιμίες , στην ελληνική λαϊκή παράδοση εμπνέοντας, ποιητές, ζωγράφους και μουσικούς μέχρι και τον 20ο αιώνα.  Ο Κρητικός του Δ. Σολωμού, το Μήτηρ Θεού του Α. Σικελιανού, ο Επιτάφιος του Γ Ρίτσου, ο Νέος Ερωτόκριτος του Π. Πρεβελάκη είναι μερικά ποιήματα επηρεασμένα από τον Ερωτόκριτο.  Τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα έχει ζωγραφίσει ο σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος.  Ο Ερωτόκριτος, όμως, εκτός από δημοφιλές ανάγνωσμα ήταν και είναι ένα εξαιρετικά αγαπητό μελοποιημένο ποίημα ερμηνευμένο από πολλούς τραγουδιστές.     

   Στον Βιτσέντζο Κορνάρο αποδίδεται επίσης το θρησκευτικό δράμα Η θυσία του Αβραάμ. Πολλοί μελετητές πιστοποιούν τις μεγάλες ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στα δυο αυτά έργα όχι μόνο στην γλώσσα, στο ύφος και στο στίχο αλλά και σε χωρία που είναι κοινά και στα δυο έργα.
   Ο Βιτσέντζος Κορνάρος πέθανε στον Χάνδακα το 1613  από άγνωστη αιτία και ενταφιάστηκε στο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz