Βιβλιοθήκες του κόσμου (μέρος πρώτο), της Γεωργοπούλου Μαρίας (Β1)

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

1.      THE EYE (KINA)
Τhe Eye βρίσκεται στην περιοχή Tianjin της Κίνας. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή κατασκευή που απλώνεται σε 5 ορόφους, καλύπτοντας μια έκταση 34.000 τ.μ., ενώ τα βιβλία της είναι πολύ πάνω από το 1 εκατομμύριο και αφορούν σε όλα τα είδη. Στο κέντρο της υπάρχει το «The Eye», ένα τεράστιο «μάτι», μια σφαίρα που καθρεφτίζει τον περίγυρο και μέσα στην οποία βρίσκεται ένα αμφιθέατρο για εκδηλώσεις και ομιλίες. Λειτουργεί από το 2017.

2.      AQUA ALTA LIBRERIA (ΒΕΝΕΤΙΑ)
Η Acqua Alta Libreria όπως ονομαζεται η βιβλιοθήκη βρίσκεται στη Βενετία. Είναι μία ανάμειξη ενός flea market και μιας κλασικής βιβλιοθήκης, ενώ μέσα θα εντοπίσετε δωμάτια με διαφορετικές παροχές. Στο ένα, για παράδειγμα, θα βρείτε μία γόνδολα γεμάτη με βιβλία, ενώ σε άλλα δωμάτια υπάρχουν μπανιέρες, επίσης γεμάτες με second-hand βιβλία, λεξικά, βιογραφίες και ιστορικά αναγνώσματα. Λειτουργεί σίγουρα από το 2013.

3.      KANSAS CITY PUBLIC LIBRARY (HΠΑ)
Η Κansas City Public Library βρίσκεται στο Κάνσας Σίτυ των ΗΠΑ. Παρατηρώντας την εξωτερική της όψη, που περιλαμβάνει εξώφυλλα παλιών τόμων, αμέσως θα καταλάβετε πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό μέρος. Πρωτολειτούργησε το 1873, αρχικά, ως μία δημόσια σχολική βιβλιοθήκη, η οποία όμως συμμετείχε και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά από το 1889 και μετά εδραιώθηκε η λειτουργία της αποκλειστικά ως βιβλιοθήκης.
4.      HABOTT (ΕΡΗΜΟΣ ΣΑΧΑΡΑ ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ)
Η βιβλιοθήκη Habott βρίσκεται στη μέση της ερήμου Σαχάρας στην πόλη Chinguetti στη Μαυριτανία. Σε ένα σημείο που καλύπτεται διαρκώς από άμμο και μαστίζεται από αμμοθύελλες. Κάπο η πόλη άκμαζε λόγω ενός τζαμιού και συγκέντρωνε πλήθος πιστών για προσκύνημα. Αποτελεί ένα θησαυρό και συγκεντρώνει λάτρεις των γραμμάτων που βρίσκουν στα πέτρινα ράφια της σπουδαία έργα. Η λειτουργία της ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια.

5. YANGZHOU ZHONGSH (ΚΙΝΑ)

Η Yangzhou Zhongsh βρίσκεται στην Κίνα. Η γενικότερη ιδέα γύρω από το κτίσιμό της, έχει ως βάση το νερό, καθώς ο επισκέπτης φαίνεται πως περπατά πάνω σε ένα ποτάμι. Ο αρχιτέκτονας χρησιμοποίησε επίσης μαύρο καθρέφτη στο δάπεδο και τοξωτά ράφια, ώστε να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ενός τούνελ από βιβλία. Λειτουργεί από το 2016.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz