Ο Έλληνας Γιατρός των Πέντε Αστέρων, της Σαλούστρου Χριστίνας (Β3)

Ο Έλληνας γιατρός των «πέντε αστέρων»
Ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, ανακηρύχθηκε καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός για το 2019 από τον έγκριτο οργανισμό WONCA Europe.
«Ο ήρωας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα», «Το πρότυπο Γενικής Ιατρικής», «Ο Σαμαρείτης της Σπάρτης» είναι ενδεικτικά κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς με τους οποίους περιγράφουν δημοσιογράφοι, ασθενείς και μέλη της κοινότητας το έργο αλλά και τον ίδιο τον Ελληνα γιατρό, όπως αναφέρει η WONCA για τον «Γιατρό των πέντε Αστέρων».
Σε ηλικία μόλις 30 ετών, το 2003, ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Βύρωνα Αττικής, το οποίο έσπευσαν να επισκεφτούν υπουργοί υγείας από όλον τον κόσμο. Κατά την περίοδο δραστηριοποίησής του στην Αθήνα, δημιούργησε ειδικό ξενώνα κοινωνικής μέριμνας για άπορους, πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2010 πληροφορήθηκε ότι το μοναδικό Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης, στη Μάνη, παρουσίαζε τεράστιες ελλείψεις και ήταν έτοιμο να κλείσει, και αποφάσισε να μεταβεί εκεί για κάποιους μήνες, ώστε να σώσει την κατάσταση.Πέρασαν εννιά χρόνια και όμως βρίσκεται και εργάζεται ακόμα σε αυτό το μικρό χωριό.
Ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης είναι ο μοναδικός γιατρός που έλαβε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών (το 2016) για τις υπηρεσίες του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία.
«Η προληπτική ιατρική στη Μάνη είναι μια απτή έκφραση αγάπης για τη γιαγιά που προχωράει στο πλακόστρωτο με τον αντίλαλο από το μπαστούνι της να ακούγεται ρυθμικά, για τα λιγοστά παιδιά που παίζουν στα χωριά της Μάνης και αποτελούν το ζωντανό κύτταρο του τόπου αυτού που ονειρευόμαστε», είχε τονίσει πριν από λίγους μήνες σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Μαριόλης.
Διαβάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε ο γιατρός , με αφορμή τη διάκριση του, περισσότερη εντύπωση μας κάνει η συγκίνηση που μας μεταφέρουν τα λόγια του αλλά και η βαθιά ανθρωπιά του. Χαρακτηριστικά παρομοιάζει τους ασθενείς του με απειράριθμους κόκκους που, ενώ δείχνουν ολόιδιοι, κανείς τους δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Γοητευμένος από τη Γενική - Οικογενειακή Ιατρική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν είχε παρά μόνο μια επιλογή, να την ακολουθήσει στη δημιουργία της. Όπως ο ίδιος αναφέρει, τα παιχνίδια που έπαιζε σαν παιδί, τα περισσότερα ήταν δημιουργημένα μέσα στη μοναξιά. Στόχος του ήταν να ζωγραφίσει, στη σαγηνευτική εσχατιά της Ευρώπης, τη Μάνη, έναν Ήλιο πιο φωτεινό, με στοργή για τον Άνθρωπο. Ένας πολύ ξεχωριστός επιστήμονας που προσπαθεί πάντα να κοιτάζει μέσα από το παράθυρο του ασθενούς. Κλείνοντας την ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η Ιατρική του μπορεί να είναι ασυμβίβαστη και βροχερή, όμως είχε εμπιστοσύνη στον Άνθρωπο και δεν απελπίστηκε ποτέ.

Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε από αυτή την βράβευση είναι το μήνυμα της ελπίδας και της εμπιστοσύνης στον Άνθρωπο, μήνυμα πολύτιμο για την Ελλάδα της κρίσης.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz