Τα οφέλη της μουσικής, της Κωνσταντίνας Σπυράκη (Γ2)


Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία του ανθρώπου
            Η μουσική για τον άνθρωπο έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινής του ζωής. Μουσική ακούμε παντού στο σπίτι, στους δρόμους, στα ραδιόφωνα, στα μαγαζιά, ακόμα και στο σχολείο. Η μουσική πλέον έχει ενσωματωθεί τελείως με τον άνθρωπο και έχει γίνει μέρος του ψυχικού του κόσμου, καθώς τον συντροφεύει σε κάθε επίπονή ή ευχάριστη στιγμή της ζωής του. Η μουσική πολλές φορές μπορεί να θεωρηθεί ένα τρόπος ψυχικής εκτόνωσης για όλους μας, αφού εκφράζει το ψυχικό μας συναίσθημα σύμφωνα με έρευνες ψυχολόγων. Με τη μουσική ο άνθρωπος μπορεί να ταξιδεύσει και να φτιάξει ένα δικό του περιβάλλον οπού μόνο αυτός μπορεί να ζήσει.
            Τις περισσότερες φορές υπάρχουν λόγοι που ακούμε μουσική είτε για να χαλαρώσουμε, είτε για να διασκεδάσουμε, είτε για να ξεχαστούμε. Αρκετές είναι οι φορές που η διάθεσή μας είναι αυτή που καθορίζει το είδος μουσικής που θα ακούσουμε, δηλαδή άμα είμαστε στενοχωρημένοι ή δεν έχουμε τόσο καλή διάθεση θα ακούσουμε μια πιο καταθλιπτική μουσική. Άμα είμαστε χαρούμενοι και θέλουμε να διασκεδάσουμε, θα ακούσουμε μια πιο κεφάτη και διασκεδαστική. Άμα είμαστε κουρασμένοι και θέλουμε να ηρεμήσουμε θα ακούσουμε μια πιο χαλαρωτική μουσική.
            Επίσης, είναι φορές που η μουσική έχει επιρροή στη σωματική μας αντίδραση. Συνήθως, το είδος της μουσικής με γρήγορο ρυθμό, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση και μας δημιουργεί σωματική ένταση με αποτέλεσμα να μας κάνει να χορέψουμε. Αντίθετα, η μουσική με βραδείς ρυθμούς προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα· δηλαδή, να θέλουμε να χαλαρώσουμε, να ξαπλώσουμε και γενικά να μην έχουμε μεγάλη σωματική ένταση.
            Τέλος, οι σημαντικότεροι λόγοι που η μουσική μας ωφελεί ψυχικά είναι οι εξής: Μας κάνει πνευματικά δραστήριους. Βοηθάει στη συγκέντρωση και ενισχύει τη δημιουργικότητα. Μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν έντονο άγχος. Συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου. Θεωρείται ότι συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης και βοηθάει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες, όπως ταχυκαρδίες ή αρρυθμίες. Μπορεί, ακόμη, να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της δυσλεξίας, γιατί βελτιώνει τη μνήμη και βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Μην ξεχάσετε, λοιπόν, να ανοίξετε το ραδιόφωνο με την πρώτη ευκαιρία...









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz