Ευθύνες τεχνολογίας για τη σύγχρονη αντικοινωνικότητα, της Χρυσήλιας Καραγεωργίου (Γ2)


Η γενιά μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα το οποίο δεν είχε παρουσιαστεί στις προηγούμενες γενιές, τον εθισμό στις ηλεκτρονικές συσκευές. Πολλές είναι οι φορές που περπατάτε και παρατηρείτε χιλιάδες πρόσωπα βυθισμένα σε μια οθόνη· και σίγουρα πολλοί από αυτούς είναι συνομήλικοί σας. Είναι βέβαιο, επίσης, ότι ένας ενήλικος σας έχει κάνει παρατήρηση για τον χρόνο που περνάτε με τον ψηφιακό σας φίλο… ή «εχθρό»… Αλλά ο λόγος που γράφω το άρθρο αυτό δεν είναι για να αναγνωρίσω τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της ανάπτυξης της τεχνολογίας, μα για να σας φέρω σε θέση να αναρωτηθείτε για την προηγούμενη γενιά και αν στις συνήθειές της οφείλεται ο σύγχρονος εθισμός στην τεχνολογία. 



            Πλέον, η ακοινωνησία αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του μέσου ανθρώπου και συνήθως αποδίδεται στην τεχνολογία. Ωστόσο, πρόσφατα έπεσαν στα χέρια μου κάποιες ρετρό φωτογραφίες, οι οποίες μου άλλαξαν την γνώμη. Η αντικοινωνικότητα είναι γνώρισμα των ανθρώπων και ένας μεγάλος αριθμός του πληθυσμού νομίζει πως δεν ήταν αισθητή πριν την εφεύρεση των ηλεκτρονικών συσκευών. Όμως, σας διαβεβαιώνω ότι ήταν. Προφανώς παλιότερα οι άνθρωποι δεν απομονώνονταν με τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ, αλλά με τις περίφημες εφημερίδες. Υπήρχε έντονη εξάρτηση των ανδρών κυρίων από την έντυπη ενημέρωση. Συγκεκριμένα, οι φίλαθλοι και οι «οπαδοί» της πολιτικής εθίζονταν τόσο πολύ με τις ιδέες που πρόβαλλαν αυτά, με αποτέλεσμα να τσακώνονται με τις οικογένειες τους.
            Γιατί όμως όλοι αποδίδουν την αντικοινωνικότητα στην εξάρτησή μας από την τεχνολογία; Σίγουρα, οι ηλεκτρονικές συσκευές σε απομονώνουν περισσότερο από ό, τι παλιότερα οι εφημερίδες. Ο τύπος απλώς ενημέρωνε, ενώ το κινητό τηλέφωνο διαθέτει πολλές παροχές. Επιπροσθέτως, μετά την ανάγνωση της εφημερίδας, οι άνθρωποι συνήθιζαν να συζητάνε τα βασικά θέματα που είχαν διαβάσει κατά τη διάρκεια της μέρας, δηλαδή κοινωνικοποιούνταν. Αυτό βέβαια δεν γίνεται με τις ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζει διαφορετικές πληροφορίες και δυνατότητες.
            Επομένως, αγαπητοί αναγνώστες, η αντικοινωνικότητα δεν γεννήθηκε, όταν αναπτύχθηκε η τεχνολογία, πάντα υπήρχε. Ίσως παλιότερα το φαινόμενο να ήταν πιο διακριτικό, αλλά ήταν και τότε αντιληπτό. Παρά τη γενική πεποίθηση ότι η εξάρτηση στα ηλεκτρονικά μέσα είναι η αιτία της ακοινωνησίας, τα έντυπα νέα αποτελούν και αυτά παράγοντα απομάκρυνσης από το κοινωνικό σύνολο.










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz