Θαλάσσια ρύπανση, της Ηλιάννας Τριανταφύλλου (Γ4) και του Τάσου Τσιβουράκη (Γ4)

Θαλάσσια ρύπανση
          Το περιβάλλον, και ειδικότερα το θαλάσσιο, έχει υποστεί την τελευταία εξηκονταετία ουσιώδεις αλλαγές. Συγκεκριμένα, ποσότητες πετρελαίου, που λόγω ατυχημάτων ή ανθρώπινης αμέλειας, διαρρέουν και εξαπλώνονται στην επιφάνεια της θάλασσας, αποτελώντας μία από τις σοβαρότερες αιτίες ρύπανσης και καταστροφής της χλωρίδας και της πανίδας στην έκταση που καταλαμβάνουν. Η θαλάσσια ρύπανση οφείλεται κυρίως στο πετρέλαιο που είναι τοξικό για τα ψάρια και τα θαλάσσια είδη. Η παρατεταμένη έκθεση επηρεάζει την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη και τη διατροφή της υδρόβιας ζωής, ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις.

 Τα πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα είναι ένα πρόβλημα πολύ μεγάλο πλέον για να το προσπερνάει κανείς. Η θαλάσσια ζωή αντιμετωπίζει ανεπανόρθωτες ζημιές από τα εκατομμύρια τόνων πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Για παράδειγμα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science το 2015 μετά από έρευνα σε 192 παράκτιες χώρες που συνέβαλαν με πλαστικά σκουπίδια στην ρύπανση των ωκεανών, διαπίστωσε ότι 13 χώρες της Ασίας συγκαταλέγονταν στους 20 μεγαλύτερους συντελεστές αποβλήτων.

            Τα πλαστικά σκουπίδια ως απόβλητα συσσωρεύονται σε περιοχές του ωκεανού όπου οι άνεμοι δημιουργούν κυκλικά ρεύματα, γνωστά ως gyres ( γύρος). Υπάρχουν πέντε gyres σε όλον τον κόσμο: του Ινδικού ωκεανού, του Βόρειου και Νότιου Ατλαντικού, του Βόρειου και Νότιου Ειρηνικού. Αλλά το πιο γνωστό είναι πιθανώς ο Βόρειος Ειρηνικός γύρος. Ακόμη, για τα θαλάσσια πτηνά και τα μεγαλύτερα θαλάσσια είδη όπως οι χελώνες, τα δελφίνια και οι φώκιες, ο κίνδυνος προέρχεται από την εμπλοκή τους με πλαστικές σακούλες και άλλα συντρίμμια ή από λάθος εκτίμηση ότι κάποιο πλαστικό αντικείμενο θα μπορούσε να είναι τροφή για αυτά.

            Συνοψίζοντας τα προηγούμενα θα μπορούσαμε να πούμε ότι για όλες αυτές τις «εχθροπραξίες» προς το θαλάσσιο περιβάλλον ευθύνονται οι αδιάφορες πράξεις του ανθρώπου. Το πρόβλημα έχει αρχίσει εδώ και δεκαετίες, και δυστυχώς, αντί να συρρικνώνεται, αυξάνεται συνεχώς. Για να συρρικνωθεί... προϋποτίθεται μια σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Μια καλή λύση είναι η ανακύκλωση, γιατί με την αυτήν περιορίζεται η εξάπλωση της μόλυνσης.

Στο video που ακολουθεί προβάλλεται ένα νησί διαφορετικό από τα άλλα... Είναι πλαστικό!!! Το Midway Atoll είναι ένα μικροσκοπικό νησάκι στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.  https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/56840/plastiko-nisi








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz