Συνέντευξη μιας μαθήτριας του Φινλανδικού σχολείου, της Μαρίας Γεωργοπούλου (Γ1)


Συνέντευξη μιας μαθήτριας του Φινλανδικού σχολείου
Πριν από τέσσερα χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2015, ταξίδεψα με τους γονείς μου στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας, για να περάσουμε τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές μας μαζί με την οικογένεια της φίλης μου Marina Riekkinen.
Η Marina πηγαίνει στην 6η Γυμνασίου. Στη Φινλανδία δεν υπάρχει το τριετές Λύκειο, όπως το ξέρουμε από το ελληνικό σχολείο, αλλά οι μαθητές στα 16 τους επιλέγουν αν θα ακολουθήσουν το τεχνικό σχολείο ή το γενικό σχολείο· και τα δύο διαρκούν τρία χρόνια και οι τάξεις ονομάζονται 7η, 8η, 9η. Για να καταλάβουμε καλύτερα αυτό το αξιοθαύμαστο και πολυβραβευμένο εκπαιδευτικό σύστημα, ζήτησα από τη Marina να μου παρουσιάσει το σχολείο της μέσα από το δικό της βίωμα και τις εμπειρίες της.

Πώς είναι οι εγκαταστάσεις του σχολείου;
Υπάρχουν πολλά κτήρια στο σχολικό συγκρότημα μεταξύ των οποίων το γυμναστήριο και η βιβλιοθήκη. Δεν υπάρχει πισίνα.
Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες του σχολείου;
Μερικοί από τους πιο βασικούς κανόνες του σχολείου είναι ότι: Απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια του μαθήματος, εκτός και αν ο καθηγητής το επιτρέψει. Επίσης, δεν επιτρέπεται μέσα στην τάξη να φοράμε καπέλα ή σκούφους και μπουφάν. Απαγορεύεται το φαγητό στην τάξη. Πρέπει να έχουμε καλούς τρόπους. Τέλος, δεν επιτρέπονται τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού παρά μόνο όταν έχουμε αδειάσει τελείως το πιάτο μας.
Φοράτε στολή στο σχολείο σας;
Φοράμε ό,τι θέλουμε με γνώμονα πάντα τον καιρό και το κρύο που επικρατεί στην πόλη μας.
Πόσα παιδιά είστε μέσα στη σχολική αίθουσα;
Είμαστε 20 μαθητές.
Πόσες είναι οι διδακτικές ώρες την ημέρα;   
Έχουμε μάθημα 5 με 7 ώρες την ημέρα. Εξαρτάται από το πόσα μαθήματα έχουμε διαλέξει την κάθε σχολική περίοδο.
Ποια είναι η διάρκεια της διδακτικής ώρας και ποια των διαλειμμάτων; Υπάρχει εστιατόριο για μεσημεριανό φαγητό και πόση ώρα διαρκεί;
Η διάρκεια της διδακτικής ώρας είναι 45 λεπτά, αλλά σε κάποια σχολεία διαρκεί και 60 λεπτά ή και 75. Τα διαλείμματα μεταξύ των μαθημάτων είναι δεκαπεντάλεπτα. Σε κάθε σχολικό συγκρότημα υπάρχει εστιατόριο και η διάρκεια του μεσημεριανού είναι μισή ώρα.
Ποια μαθήματα διδάσκεστε στην 6η Γυμνασίου;
Τα μαθήματα που διδασκόμαστε είναι: Φυσική, Χημεία, Γεωγραφία, Βιολογία, Ιστορία, Εκπαίδευση για την Υγεία, Θρησκευτικά, Φινλανδική Λογοτεχνία-Γλώσσα, Αγγλικά, Σουηδικά, Κοινωνικές Σπουδές, Φοιτητική Συμβουλευτική.
Στην 7η έχουμε ελεύθερη επιλογή 3 μαθημάτων τα οποία παρακολουθούμε μέχρι την 9η. Μερικά από αυτά είναι: Δράμα, Βίντεο και Φωτογραφία, Οικονομικά Σπιτιού, Κομπιούτερ, Μαγειρική, Γλώσσες, Κάμπινγκ, Χειροτεχνία, Μουσική, Τέχνη κ.α. Εγώ έχω επιλέξει τα τρία πρώτα.
Με ποιον τρόπο γίνεται η διδασκαλία;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διδασκαλίας. Σε πολλά μαθήματα χρησιμοποιούμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο για να συλλέξουμε πληροφορίες. Κάνουμε πολλές παρουσιάσεις. Επίσης, κρατάμε σημειώσεις και διαβάζουμε και από τα σχολικά εγχειρίδια. Συνήθως χωριζόμαστε είτε σε ζευγάρια είτε σε γκρουπ κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
Ο τρόπος που σας διδάσκουν οι καθηγητές τα μαθήματα είναι εύκολος και κατανοητός;
Ναι, είναι πολύ είναι εύκολος και κατανοητός.
Υπάρχουν μαθήματα επιλογής και αν ναι, ποια είναι αυτά;
Δεν υπάρχουν μαθήματα επιλογής εκτός από αυτά που επιλέγουμε στην 7η και κάποιες ξένες γλώσσες. Όλα τα άλλα μαθήματα τα παρακολουθούμε υποχρεωτικά.
Διδάσκεστε ξένες γλώσσες; Αν ναι, ποιες είναι αυτές και αν έχετε δικαίωμα επιλογής;
Υποχρεωτικές είναι τα Αγγλικά και τα Σουηδικά. Από εκεί και πέρα επιλέγουμε μεταξύ Γαλλικών, Ισπανικών, Γερμανικών, Ρωσικών και Saami, μια γλώσσα που μιλούν στις βόρειες χώρες.
Ποιες είναι οι πιο χαλαρές δραστηριότητες που έχετε μέσα στο σχολείο;
Είναι ο αθλητισμός, η μουσική και τα καλλιτεχνικά, αλλά τα δύο τελευταία σταματούν στην 7η, εκτός και αν τα επιλέξεις μέχρι και την 9η.
Υπάρχουν εθελοντικές δραστηριότητες;
Ναι, μέσα από τις μαθητικές κοινότητες.
Όταν γράφετε τεστ, έχετε δυνατότητα να συμβουλεύεστε και τις σημειώσεις της ή γράφετε ό,τι έχετε ήδη διαβάσει από το σπίτι;
Παλιότερα σε μικρότερες τάξεις σε κάποια τεστ μπορούσαμε να συμβουλευόμαστε τις σημειώσεις μας. Τώρα πια πρέπει να γράφουμε ό,τι έχουμε διαβάσει και θυμόμαστε.
Ποια μαθήματα δίνετε στο τέλος της χρονιάς;
Δεν δίνουμε τελικές εξετάσεις, αλλά υπάρχουν οι εθνικές εξετάσεις στην 9η όπου εκεί δίνεις σχεδόν όλα τα μαθήματα που έχεις διδαχτεί στο γενικό ή τεχνικό σχολείο που έχεις επιλέξει.
Πηγαίνετε εκδρομές κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς;
Μπορεί να πάμε μία φορά τον χρόνο σε κάποιο Μουσείο ή Θέατρο.
Πόσες ώρες την ημέρα διαβάζεις στο σπίτι;
Διαβάζω περίπου 15 με 30 λεπτά, εκτός και αν έχω κάποιο τεστ. Μόνο τότε ξεκινάω μερικές ημέρες πριν την επανάληψη και διαβάζω περίπου μία με δύο ώρες την ημέρα.
Η μελέτη γίνεται από τα βιβλία ή μέσω του διαδικτύου;
Συνήθως γίνεται και με τους δύο τρόπους.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz