Δικαιώματα στο Διαδίκτυο; της Εβελίνας Γοντζέ (Γ1) και της Στέλλας Κυρίτση (Γ2)

Νόμοι στο Διαδίκτυο
Προάγουν την ασφαλή πλοήγηση ή καταδικάζουν την ελευθερία του Διαδικτύου;

Στη σύγχρονη εποχή, η τεχνολογία έχει παρουσιάσει ραγδαία εξέλιξη και έχει εισβάλει στην καθημερινή μας ζωή σε όλους τους τομείς. Το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται παγκοσμίως από την πλειοψηφία των ανθρώπων και κυρίως από τους νέους. Αν και το Διαδίκτυο αποτελεί ένα πολυεργαλείο ενημέρωσης, γνώσης και ψυχαγωγίας, υπάρχει ένα κενό όσον αφορά στους ηθικούς κανονισμούς και τους άγραφους νόμους που, ωστόσο, πρέπει να ακολουθούν και να σέβονται οι χρήστες. Είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό ότι στο Διαδίκτυο οι χρήστες είναι ελεύθεροι να εκφράζουν την άποψή τους, όμως ορισμένοι, εκμεταλλευόμενοι αυτού του κενού, μετατρέπουν το εξ ορισμού δημοκρατικό και ελεύθερο πνεύμα του Διαδικτύου σε ένα περιβάλλον λεκτικής παρενόχλησης, καταπίεσης και καταπάτησης δικαιωμάτων.

            Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό συμβούλιο, τα δικαιώματα των πλοηγουμένων στον διαδικτυακό ιστό δεν διαφέρουν από αυτά που αφορούν σε αυτούς στην καθημερινή τους ζωή ως πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, είναι ελεύθεροι να εκφράζουν την άποψή τους χωρίς ενδοιασμούς και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες online με μόνη προϋπόθεση να μην προσβάλλουν ή να ενοχλούν τους άλλους και να μην ενθαρρύνουν την ενίσχυση διακρίσεων, μίσους ή βίας. Επιπλέον, ο κάθε χρήστης μπορεί να πλοηγείται σε οποιονδήποτε ιστότοπο, εφαρμογή, μέσο κοινωνικής δικτύωσης, να έρχεται σε επικοινωνία με άλλους χρήστες και, γενικά, να επιλέγει από την πληθώρα των δραστηριοτήτων και εργαλείων που προσφέρει το διαδίκτυο. Μία ακόμη ενέργεια, η οποία μπορεί να επιτευχθεί, είναι η έκφραση πολιτικών απόψεων και ακόμα και η διαμαρτυρία, εφόσον, βέβαια, τηρεί τις ήδη αναφερόμενες προϋποθέσεις.
            Ένα πολυσυζητημένο ζήτημα, επίσης, αποτελεί αυτό της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Είναι αδιαμφισβήτητο πως ένα βασικό δικαίωμα των ανθρώπων είναι αυτό στην ιδιωτικότητα. Αυτό, λοιπόν, ισχύει και στο διαδίκτυο. Ο χρήστης έχει επιλογή να αποκρύψει την ταυτότητα του ηλεκτρονικά αλλά, ακόμα και με την αποκάλυψη της ταυτότητας του, έχει το δικαίωμα σε μία ιδιωτική ζωή και στην προστασία των προσωπικών του δεδομένων. Επομένως, η επεξεργασία δεδομένων από τρίτους γίνεται αποκλειστικά με τη συγκατάθεση του αρχικού κατόχου. Ωστόσο, η συνεχής παρακολούθηση και η μετάβαση δεδομένων επιτρέπεται μόνο από εθνικές αρχές και ,μάλιστα, σε εξαιρετικές περιστάσεις, στις οποίες το επιβάλλει νόμος, καθώς οι εθνικές αρχές αναλαμβάνουν την προστασία και την ασφαλή πλοήγηση όλων των χρηστών.

Βάσει των παραπάνω, αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η έλλειψη γραπτών νόμων δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια πλοήγησης στο Internet. Εν ολίγοις, είναι απαραίτητο να μείνουμε πιστοί στις ηθικές αξίες μας και να μην παρασυρόμαστε από τον ακατάπαυστο καταιγισμό πληροφοριών μέσα στον χώρο του διαδικτύου, καθώς μέσα στον «ιστό» ελλοχεύουν παγίδες και κίνδυνοι…           








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz