Ανισότητες κατά των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, της Κωνσταντίνας Σπυράκη (Γ2)


Γυναίκες φυλακισμένες σε βασιλικά παλάτια

Η θέση της γυναίκας στη Σαουδική Αραβία είναι περιορισμένη, επειδή η χώρα αυτή από τα παλιά χρόνια έχει ακολουθήσει μια αυστηρή πορεία με αυστηρούς κανόνες που λειτουργούν στην πλειονότητά τους εις βάρος των γυναικών, Με αυτόν τον τρόπο τις έχει υποχρεώσει να στερηθούν πολλά από τα απαράγραπτα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και την ενεργή τους συμμετοχή στην κοινωνία. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, βέβαια, ορισμένοι κανόνες έχουν γίνει λίγο πιο επιεικείς και έχουν συντελέσει ώστε να δοθούν ορισμένες ελευθερίες στις καταπιεσμένες αυτές γυναίκες όπως το πρόσφατο δικαίωμα της άδειας οδήγησης. Η είδηση αυτή στους περισσότερους από εμάς ακούγεται περίεργη, αστεία και μας προκαλεί έκπληξη. Όμως τις ελευθερίες που εμείς θεωρούμε δεδομένες και αυτονόητες και δεν τις εκτιμούμε, οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία δεν τις απολαμβάνουν ακόμα και σήμερα.
Σε αυτή την τόσο «παραδοσιακή», οπισθοδρομική και υπέρμετρα αυστηρή χώρα οι γυναίκες στερούνται πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που μπορούν να κάνουν. Συγκεκριμένα, με την πάροδο των χρόνων οι γυναίκες έχουν εξασφαλίσει μόνο τα εξής δικαιώματα: δικαίωμα ψήφου μόνο στις τοπικές εκλογές, συμμετοχή στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο, δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση, συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε αθλητικές δραστηριότητες. Γενικότερα, τα ελάχιστα αυτά δικαιώματα που κατέχουν οι γυναίκες αποτελούν τις βασικότερες αρχές του δυτικού κόσμου και είναι αυτονόητα .
Βάσει των παραπάνω δεδομένων, συμπεραίνουμε ότι παρόλο που οι γυναίκες σταδιακά έχουν κατακτήσει αυτά τα λιγοστά δικαιώματα δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι ανεξάρτητες. Στη Σαουδική Αραβία μια γυναίκα είναι αυτονόητο ότι έχει έναν άνδρα που αποτελεί τον κηδεμόνα της και ο οποίος είναι ο αρμόδιος για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν στην ίδια. Με αυτόν τον τρόπο, έχει τον πλήρη έλεγχο της ζωή της, ξεκινώντας από τη γέννησή της και μέχρι τον θάνατό της, καθώς η αιώνια αντίληψη παραδίδει τις γυναίκες στους άνδρες. Η γυναίκα είναι πλήρως παραδομένη στον άνδρα και δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τη θέλησή του. Ο ελεύθερος χρόνος της καθορίζεται μόνο όταν το αποφασίσει ο αρμόδιος άνδρας. Δεν της επιτρέπεται να ταξιδέψει εκτός χώρας χωρίς συνοδεία και δεν μπορεί να εκδώσει διαβατήριο, αν δεν έχει προηγηθεί η υπογραφή του άνδρα. Δεν της επιτρέπεται να έχει τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς την έγκριση ενός άνδρα, και αυτονόητα οι οικονομικές της συναλλαγές καταγράφονται από τα χιλιάδες ανδρικά μάτια που επικρατούν στη χώρα.
Στο πέρασμα του χρόνου πολλά κινήματα έχουν οργανωθεί και αιτήσεις έχουν κατατεθεί προκειμένου να γίνει μια δειλή μεταρρύθμιση υπέρ των γυναικών. Πολλές γυναίκες αγωνίζονται για να αποκτήσουν τις αυτονόητες ελευθερίες, δυστυχώς όμως πάρα τις συνεχείς προσπάθειές τους λίγα από τα αιτήματά τους έχουν γίνει δεκτά. Συγκεκριμένα, πρόσφατα τον προηγούμενο Μάρτιο δέκα γυναίκες ακτιβίστριες στη Σαουδική Αραβία βρίσκονταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα του γυναικείου πληθυσμού στον περιορισμένο γυναικείο πληθυσμό της Σαουδικής Αραβίας. Το βασίλειο δεν διευκρινίζει τις ακριβείς κατηγορίες και οι συγκεκριμένες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στη νομική εκπροσώπηση. «Φοβόμαστε ότι θα κατηγορηθούν και θα δικαστούν για τρομοκρατικές ενέργειες ενώ υπερασπίζονταν ειρηνικά τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Τέτοιες υποθέσεις όπως αυτή προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις, χωρίς όμως ουσιαστική αλλαγή.
Έτσι, συνειδητοποιούμε ότι παρόλο που έχουν αποκτήσει ορισμένα δικαιώματα, δεν απολαμβάνουν το κυριότερο δικαίωμα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, ένα δικαίωμα το οποίο εμείς οι γυναίκες των δυτικών χώρων θεωρούμε αυτονόητο. Δυστυχώς, ο εκσυγχρονισμός και η κοινωνική πρόοδος αυτών των «πλούσιων» και τεχνολογικά εξελιγμένων χωρών έχουν πολύ δρόμο ακόμα για να ολοκληρωθούν.











Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz