Η Πανδημία του Κορωνοϊού στην Ελλάδα, της Θεοδώρας - Μαρίνας (Γ4)

 Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Τον τελευταίο χρόνο όλα τα κράτη του κόσμου μαστίζονται από έναν καινούριο ιό, τον κορωνοϊό. Ο κορωνοϊός αυτός δεν είναι ο πρώτος που κλήθηκε η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει. Βέβαια, η ειδοποιός διαφορά αυτού του νέου ιού σε σχέση με τους παλαιότερους είναι ότι μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία. Στην Ελλάδα το πρώτο περιστατικό εντοπίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα τα κρούσματα ξεπερνούν τις 20.000 και οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 550. Μάλιστα ο μέσος όρος των κρουσμάτων ημερησίως υπερβαίνει πια τους 500, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλά προβλήματα στην εργασία, την οικονομία και την εκπαίδευση.

            Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει αυτός ο νέος ιός στην οικονομία και στην εργασία είναι ποικίλα. Πρώτα-πρώτα το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχτηκε στο 20%, διότι είτε πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να απολύσουν κάποιους από το εργατικό τους δυναμικό είτε έκλεισαν, επειδή δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις λόγω της καραντίνας. Έπειτα, το ΑΕΠ (Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) της χώρας μειώθηκε, καθώς υπήρξε μείωση του συνόλου των αγαθών και των υπηρεσιών που παρήγαγε η Ελλάδα το 2020. Ο κορωνοϊός δυσχέρανε επίσης την τροφοδοσία των μεγάλων καταστημάτων με προϊόντα, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα μαγαζιά με ρούχα. Επιπλέον, σε κάποιους τομείς το 40% των υπαλλήλων πρέπει να εργάζεται εξ’ αποστάσεως, κάτι που προκαλεί δυσλειτουργία στον κάθε τομέα. Τέλος, οι μονάδες υγείας ζορίστηκαν και ακόμα ζορίζονται.

            Και ο τομέας της εκπαίδευσης πέρασε και αυτός κρίση. Αρχικά, οι μαθητές δεν βρίσκονταν στο φυσικό τους περιβάλλον, γιατί παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους διαδικτυακά μέσω μιας εφαρμογής. Ακόμα και όταν άνοιξαν μετά από την καραντίνα τα σχολεία, τα τμήματα ήταν με τα μισά παιδιά στην τάξη και το υπόλοιπο τμήμα παρακολουθούσε το μάθημα εξ’ αποστάσεως. Παράλληλα, μια μερίδα των μαθητών έκανε καταλήψεις στα σχολεία, διότι υποστήριζε ότι οι σχολικές μονάδες δεν είναι κατάλληλες και ασφαλείς και γι’ αυτό τα μαθήματα πρέπει να γίνονται εξ’ αποστάσεως. Τέλος, κάποιες σχολικές μονάδες έχουν ήδη κλείσει, καθώς βρέθηκε κρούσμα κορωνοϊού. Αυτό μάλιστα θα συμβαίνει κάθε φορά που θα εμφανίζεται κάποιο περιστατικό του ιού σε κάθε σχολικό συγκρότημα.

            Ο κάθε Έλληνας αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό με διαφορετικό τρόπο. Μια μειονότητα των Ελλήνων είναι αρνητές της μάσκας και πιστεύει πως ο ιός δεν υπάρχει. Δυστυχώς είναι αιθεροβάμονες, επειδή με τη στάση τους θέτουν σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες αλλά και τους υπόλοιπους συνανθρώπους τους. Άλλοι δεν φοβούνται τον ιό, γιατί είναι νέοι. Όμως, η πλειονότητα των Ελλήνων ξέρει ότι ο κορωνοϊός υπάρχει και απειλεί τις οικογένειές τους και τους φίλους τους.

           


Πρέπει συλλήβδην να υπάρχει μεγάλη προσοχή και σύνεση για να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Ο κορωνοϊός θα μείνει για πολύ καιρό ακόμα και όλοι για το καλό μας οφείλουμε να υπακούμε τις οδηγίες των ειδημόνων, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε και πάλι με τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz