Ανεργία των νέων μελών της κοινωνίας, της Αθηνάς Αβραμάκου

 

ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αδιαμφισβήτητα το ποσοστό της ανεργίας ανά τα χρόνια αυξάνεται. Φέτος, οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση αυτού του ποσοστού ήταν σαφώς ο Covid-19 και η συνακόλουθη οικονομική κρίση.



Η Ε.Ε. φαίνεται να αντιμετωπίζει ένα μεγάλο ποσοστό ανεργίας, ειδικά αναφορικά με τους νέους. Στις μέρες μας ο Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για το χρονικό διάστημα 2014-2020 δε μοιάζει να επαληθεύεται. Μέσα από το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεότητα» επιδιώκουν τώρα οι Ευρωπαίοι την επαγγελματική εκπαίδευση των τελειόφοιτων, μέσα στο πρώτο τετράμηνο μετά τις σπουδές ή και αργότερα, λόγω αποτυχημένης εύρεσης μιας θέσης εργασίας. Η χρηματοδότηση αυτής της ιδέας ήταν σύμφωνη να πραγματοποιηθεί μέσω της εκμετάλλευσης αχρησιμοποίητων πόρων του προϋπολογισμού. Σήμερα, πάνω από 25 εκατομμύρια άνεργοι υπάρχουν στην Ευρώπη και οι νέοι καλύπτουν το 1/5 αυτών, αν όχι και περισσότερο. Οι πιο ανησυχητικές καταστάσεις φαίνεται να λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Ειδικότερα, τώρα στην εποχή του Covid-19, δεδομένου των δυσάρεστων γεγονότων, όπως η αύξηση των κρουσμάτων η οποία οδήγησε στη 2η καραντίνα, η κατάσταση έχει χειροτερέψει για τους νεαρούς ενήλικες. Τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την καταπολέμηση της πανδημίας τους δυσκολεύουν και τους περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό στην εύρεση εργασίας. Η επιθυμία τους να καταστούν ανεξάρτητοι τους οδηγεί μακριά από την οικογενειακή εστία, καθώς επιδιώκουν από μικρή ηλικία να μετακομίσουν και να ζήσουν μόνοι τους. Βέβαια, λόγω της ανεργίας και χωρίς έναν σταθερό μισθό, η κάλυψη των αναγκών τους καθίσταται αρκετά δύσκολη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την επιστροφή στο πατρικό τους σπίτι και τη βίωση της αποτυχίας να διεκδικήσουν την αυτονομία τους.

Συμπερασματικά, είναι σαφές, πως η εύρεση εργασίας έχει ως φόντο ένα αβέβαιο μέλλον. Οφείλουμε, όμως, να μην εγκαταλείπουμε τους στόχους μας και πάντα να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz