Αμερικανικές εκλογές, της Σαββίνας Κουτίκα

 

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

    Οι 59ες αμερικανικές εκλογές του 2020 πραγματοποιήθηκαν σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία παγκοσμίως, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, που έπληξε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα την Αμερική. Ενώ μεγάλες δυσκολίες καραδοκούν παντού, μια σωστή κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει τις προσδοκίες του κόσμου για καλύτερες και ασφαλέστερες μέρες στην καθημερινότητά του, στην εργασία του, στην παιδεία και στην υγεία. Ο κόσμος επιθυμεί να ζει καλύτερα και αυτό απαιτεί από τις κυβερνήσεις του. Οι συγκεκριμένες εκλογές βέβαια αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς η Αμερική είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή παγκοσμίως.

    Οι δύο υποψήφιοι, ο Ντόλαντ Τραμπ, ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων και ο Τζο Μπάιντεν, ηγέτης των Δημοκρατικών έδωσαν τη μάχη για την εξουσία στις εκλογές, που διεξήχθησαν στις 3 Νοεμβρίου 2020, με νικητή τον Μπάιντεν, που έλαβε περίπου 7.000.000 ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ. Ειδικότερα τον Τζο Μπάιντεν ψήφισαν 81.283.495 πολίτες, ενώ 74.223.755 ψήφισαν υπέρ του Τραμπ και έτσι οι Δημοκρατικοί εξασφάλισαν 306 εκλέκτορες και οι Ρεπουμπλικάνοι 232. Η καταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε στις 14 Νοεμβρίου, ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε από τον Τραμπ, ο οποίος ζήτησε την επανακαταμέτρηση των ψήφων σε ορισμένες πολιτείες, γιατί θεωρεί ότι του έκλεψαν τη νίκη μέσω ευρείας νοθείας, κατηγορία που αποδείχτηκε πως δεν έχει καμία βάση, γιατί το αποτέλεσμα της επανακαταμέτρησης στην Τζόρτζια δεν επιβεβαίωσε τις θεωρίες του. Το αποτέλεσμα των εκλογών επικύρωσε η Αμερικανική Γερουσία.  

    Ο κόσμος επιθυμούσε την αλλαγή, όχι μόνον στην Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το μήνυμα για τον επιθυμητό νικητή ήταν ξεκάθαρο. Πολλοί “celebrities” παρότρυναν τον κόσμο να ψηφίσει για μια καλύτερη Αμερική. Και αυτό γιατί κανείς δεν μπορούσε να ξεχάσει τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο Τραμπ, όσο ήταν ακόμα πρόεδρος, το ζήτημα της πανδημίας με την ανύπαρκτη καραντίνα, ενώ υπήρχαν και υπάρχουν  περίπου 300.000 κρούσματα την ημέρα, την υπόθεση με την εκτέλεση του George Floyd και τις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού, αλλά και τις εσωτερικές κρίσεις στην Αμερική με τον Τραμπ να χάνει τον έλεγχο. Πιστεύεται βέβαια, ότι αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός, ο Τραμπ θα μπορούσε να επανεκλεγεί πρόεδρος, καθώς τα πήγαινε μεν πολύ καλά στην οικονομία όχι όμως και στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η οικονομία της Αμερικής κάλπαζε με αύξηση 33%, ωστόσο μετρούσε περίπου 3.000 νεκρούς την ημέρα. Και πάνω από όλα με τις εξευτελιστικές δηλώσεις που έκανε στα social media και στον τύπο, έβλαπτε όχι μόνο τον εαυτό του και τον λαό του, αλλά και το όνομα της Αμερικής, υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός δεν ήταν μεγάλη απειλή, καθώς είναι ένας αντιμετωπίσιμος ιός. Χλεύαζε μάλιστα τον Μπάιντεν που φορούσε μάσκα για να προστατευτεί, ενώ ανάγκαζε τον κόσμο να συνεχίζει να εργάζεται και να εκτίθεται στον κίνδυνο της μόλυνσης για να μην καταρρεύσει η οικονομία. Επίσης ήταν κατά των διαδηλώσεων εναντίον του ρατσισμού και έφθασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει τανκς στην Νέα Υόρκη για να τις σταματήσει. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος με τις δηλώσεις και τις πράξεις του υπονόμευσε τον ίδιο του τον εαυτό.

    Δυστυχώς ο απερχόμενος πρόεδρος δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την ήττα του. Μέχρι αυτή τη στιγμή αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα και δηλώνει ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του. Μάλιστα, όπως έγινε αργότερα γνωστό, παρακαλούσε τον υψηλό αξιωματούχο της πολιτείας της Τζώρτζια, Ράφενσπεργκερ, να του βρει τις ψήφους που χρειαζόταν για να κερδίσει αυτήν την πολιτεία.

    Αυτή η στάση και οι απαράδεκτες συμπεριφορές του Τραμπ οδήγησαν στα επεισόδια που προκλήθηκαν στην Ουάσιγκτον, στις 6 Ιανουαρίου 2021, με την επίθεση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο και τη βίαιη εισβολή τους στην καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας. Η επίθεση της αγέλης ψηφοφόρων του Τραμπ προκάλεσε τον θάνατο 5 ανθρώπων και αμέτρητων καταστροφών σοκάροντας ολόκληρο τον πλανήτη. Οι εικόνες ομάδων εξαγριωμένων οπαδών που σκόρπιζαν την καταστροφή έκαναν το γύρο του κόσμου. Άλλοι πάλι ήταν απίστευτα γραφικοί, φορώντας γελοίες στολές και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του αρχηγού τους. Η επίθεση αυτή, είχε ως αποτέλεσμα την καθαίρεση του Τραμπ ως ηγέτη της Αμερικής από την συνείδηση των ανθρώπων αλλά και μελών του παράταξής του.


    Το μόνο που μένει ακόμη σε εκκρεμότητα είναι η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα του προέδρου, με την ελπίδα να μην υπάρξουν παρόμοια φαινόμενα που προσβάλλουν τη δημοκρατία και όσους πιστεύουν σε αυτή.

 


 

 









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz