"Η Αίτνα βρυχάται", της Νταγιάνας Ναζάι

 

ΑΙΤΝΑ



    Τις τελευταίες ημέρες ακούμε συχνά στις ειδήσεις ότι «η Αίτνα βρυχάται» ή ότι «Ξύπνησε η Αίτνα». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Αίτνα είναι ένα ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας και το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη. Υπάρχουν μερικές φορές που οι εκρήξεις της είναι πολύ καταστροφικές, αλλά δε θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, για αυτό άλλωστε χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που κατοικούν στις πλαγιές του ηφαιστείου και στις γύρω περιοχές. Το 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

    Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα ξεκίνησε περίπου πριν 500.000 χρόνια, με υποθαλάσσιες εκρήξεις κατά μήκος των ακτών της Σικελίας. Πριν 35.000 χρόνια, και για μια χρονική περίοδο περίπου 20.000 χρόνων, έλαβαν χώρα μερικές ιδιαίτερα ισχυρές εκρήξεις, στάχτη από τις οποίες είχε φτάσει ακόμα και μέχρι τη Ρώμη. Πριν 3.500 χρόνια, μια ηφαιστειακή έκρηξη προκάλεσε μια γιγάντια κατολίσθηση στην ανατολική πλαγιά του βουνού. Η επόμενη κατολίσθηση θα γινόταν μετά από 1500 περίπου χρόνια, δημιουργώντας καλντέρα.

    Στο σήμερα λοιπόν. Η Αίτνα πριν από δύο περίπου εβδομάδες ξεκίνησε ξανά τις εκρήξεις και ολόκληρος ο Σικελικός ουρανός έχει γεμίσει με τα χρώματα της Αίτνας. Φυσικά, όσο όμορφο μάς φαίνεται εμάς από την τηλεόραση, τόσο πιο επικίνδυνο είναι για τους κατοίκους της περιοχής. Οι συνέπειες κάποιας μεγαλύτερης έκρηξης θα είναι καταστροφικές. Αρχικά, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί κάποιο τσουνάμι, με αποτέλεσμα όλη η Μεσόγειος να βρίσκεται σε επιφυλακή για την περίπτωση αυτή. Ακόμα, είναι πολύ περισσότερες οι πιθανότητες για κάποια σεισμική δόνηση στις χώρες που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Σικελία. Η έκρηξη φυσικά θα καταστρέψει τις γύρω περιοχές με αποτέλεσμα να χαθούν περιουσίες και στη χειρότερη περίπτωση και άνθρωποι. Τέλος, όλες αυτές οι καταστροφές θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την οικονομία.

    Η έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας είναι ένα ακόμα παράδειγμα του μεγαλείου και της δύναμης που έχει η φύση. Ο άνθρωπος μπροστά της είναι πολύ αδύναμος έως και ανίσχυρος. Ποιο είναι, λοιπόν, το ηθικό δίδαγμα; Δεν πρέπει να την υποτιμούμε και πρέπει να δείχνουμε σεβασμό, γιατί τις συνέπειες τις ξέρουμε όλοι μας…

 







 









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz