ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821, της Σαββίνας Κουτίκα

 


    Με αφορμή την εργασία για την έξοδο του Μεσολογγίου στο μάθημα της Ιστορίας και το γεγονός ότι φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, έρχονται στο νου χιλιάδες σκέψεις και εικόνες από εκείνη την εποχή που σημαίνει τόσα πολλά για τη χώρα μας. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. 200 χρόνια πριν, οι σκλαβωμένοι Έλληνες αγωνιστές, δυνατοί και φιλόδοξοι, αποφάσισαν να επαναστατήσουν. Ήθελαν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος, τον τόπο που θα μπορούσαν να αποκαλούν και πάλι πατρίδα. Ήθελαν να είναι ανεξάρτητοι και ελεύθεροι να πιστεύουν στα ιδανικά του έθνους τους, όπως διαμορφώθηκαν στην ελληνική αρχαιότητα και αργότερα στην ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αγωνίστηκαν σκληρά για αυτό, θυσίασαν τις περιουσίες τους, ακόμα και την ίδια τη ζωή τους, γιατί ο σκοπός ήταν ιερός. Σε πολλές περιοχές, όπως το Μεσολόγγι, τη Χίο, τα Ψαρά, έγιναν μεγάλες και αιματηρές μάχες με τεράστιες καταστροφές. Χιλιάδες άνθρωποι χάσανε τις ζωές τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Ήρωες όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Μπότσαρης, ο Μιαούλης, ο Καραϊσκάκης με τη γενναιότητα και τις αρχηγικές τους ικανότητες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση. Χωρίς αυτούς τίποτε δεν θα ήταν ίδιο. Ο λαός τους αγάπησε και τους στήριξε σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα και έτσι όλοι μαζί δημιούργησαν αυτές τις ανεπανάληπτες στιγμές του παρελθόντος μας.

    Μία από τις πιο χαρακτηριστικές σελίδες της ιστορίας υπήρξε το Ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου. Η ηρωική έξοδος πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 10ης και 11ης Απριλίου 1826, λόγω του ασφυκτικού κλοιού των Τούρκων, αλλά κυρίως την έλλειψη τροφής. Οι Μεσολογγίτες δεν άντεξαν τις απίστευτα αντίξοες συνθήκες ζωής και την ακραία πείνα, που τους ανάγκασε να  τρώνε ακόμα και ποντίκια. Για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού οι άντρες πολέμησαν μέχρι τελικής πτώσης και οι μανάδες έφτασαν στο σημείο να μαχαιρώσουν τα παιδιά τους και μετά τους εαυτούς τους.

    Τέτοιες ηρωικές στιγμές της ιστορίας μας πρέπει να παραμένουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας και να τιμούμε τις θυσίες των πρόγονων μας για την ελευθερία. Φέτος, 200 χρόνια μετά από την επανάσταση και παρά τις δυσμενείς συνθήκες, οφείλουμε όλοι μας να κρατάμε ζωντανές μέσα μας τις εικόνες του αγώνα και ο καθένας με τον τρόπο του να αποδίδει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίσημη έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Μαρτίου, συμμετείχαν υψηλοί προσκεκλημένοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Ρωσία, δηλαδή τις χώρες που συνέβαλαν ουσιαστικά στην δημιουργία του κράτους μας. Η Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες πολέμησαν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία ενώ όλες οι κοινωνικές τάξεις, λαϊκοί και κληρικοί, ενώθηκαν μπροστά στον πάνδημο σκοπό για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Αγωνίστηκαν, όχι μόνο για την ανεξαρτησία, αλλά και για την πολιτική ελευθερία, για ένα κράτος δημοκρατικό και φιλελεύθερο που κατοχυρώνει τη δημοκρατική αρχή και την αντιπροσώπευση, τα δικαιώματα και τη διάκριση των λειτουργιών, εμπνεόμενοι από τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας.

    Συνήθως, οι επαναστάσεις σηματοδοτούν μία νέα αρχή και τα μηνύματά τους θα έπρεπε να επηρεάζουν τη σκέψη και τις δράσεις όλων μας, έτσι ώστε με βάση τα ιδανικά μας να επιδιώκουμε όχι μόνο το ατομικό αλλά και το συλλογικό καλό. Και ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή μας προχωράει μόνο μέσα από τις μικρές και μεγάλες προσωπικές επαναστάσεις που ξεκινάμε.












Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz