Η κλιματική αλλαγή, του Γιώργου Χρυσού και του Γιάννη Προεστού

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τη σημερινή κοινωνία. Αυτή έχει προκληθεί από τους ανθρώπους, επειδή δεν έχουν λάβει υπόψη τους τι χρειάζεται ο πλανήτης για να μείνει υγιής. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους πολίτες, καθώς μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης αυτού του παγκόσμιου προβλήματος.

Ο OHE προειδοποιεί ότι η υπερθέρμανση τα επόμενα χρόνια μπορεί να προκαλέσει αύξηση της στάθμης του νερού των θαλασσών εξαιτίας των πάγων που λιώνουν αλλά και τη μετατροπή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου σε σαβάνα. 


Υπάρχει αύξηση των γεγονότων και συμβάντων λόγω της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα οι χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης πλήττονται όλο και πιο συχνά από κύματα καύσωνα, δασικές πυρκαγιές και ξηρασίες. Παράλληλα η Βόρεια Ευρώπη δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες βροχοπτώσεων και οι πλημμύρες θα γίνουν σύνηθες φαινόμενο τον χειμώνα. Τέλος η λειψυδρία στις περιοχές της Μεσογείου γίνεται εντονότερη συνεχώς, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος ξηρασίας και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών.

"Τα συμβάντα γίνονται όλο και πιο συχνά και είναι όλο και πιο έντονα. Ακόμα κι αν η ανθρωπότητα με κάποιο μαγικό τρόπο πετύχει τον στόχος της και περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι καύσωνες, οι έντονες βροχοπτώσεις, η ξηρασία και άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες θα επιμείνουν. Βρισκόμαστε μέσα σε μια τρύπα, την οποία εξακολουθούμε να σκάβουμε", σχολίασε ο κλιματολόγος Ντέιβ Ριέι.

Τι μπορείς να κανείς; Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή δεν αφορά πλέον τις επόμενες γενιές αλλά τη δική μας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και αδιέξοδες πολιτικές. Έχουμε πλέον τα μέσα, τη γνώση, την τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό να κάνουμε το βήμα προς τα εμπρός. Η αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης είναι ένας αγώνας που δεν μπορούμε να δώσουμε μόνοι μας, αλλά χρειαζόμαστε την υποστήριξη όλων σας.


Ένας πολίτης μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος με απλές καθημερινές πράξεις. Για παράδειγμα μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση του πλαστικού (π.χ. πλαστικές σακούλες, συσκευασίες) και αντί γι΄αυτό το υλικό μπορούμε να χρησιμοποιούμε είδη χαρτιού. Παράλληλα, οφείλουμε να ανακυκλώνουμε τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά με τον σωστό τρόπο, δηλαδή να τα καθαρίζουμε πριν τα ανακυκλώσουμε και να είμαστε σίγουροι ότι καταλήγουν στους σωστούς κάδους. Επίσης, μπορούμε να περιορίσουμε  τη χρήση του αυτοκίνητου και να χρησιμοποιούμε πιο συχνά μέσα μαζικής μεταφοράς για τη μείωση των καυσαερίων. Τέλος μπορούμε να συμμετέχουμε σε εθελοντικές δράσεις, όπως η αναδάσωση και ο καθαρισμός παράλιων και θαλασσών.










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz