Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται σημαντική μείωση στην χιονοκάλυψη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μπορεί στην Αττική το χιόνι να έπεσε πυκνό τις προηγούμενες εβδομάδες και να έκανε πολλές μέρες να λιώσει, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες ενισχύονται οι ανησυχίες των επιστημόνων πως τα ετήσια επίπεδα χιονόπτωσης παρουσιάζουν μείωση.
Συγκεκριμένα, θα έχουμε λιγότερα χιόνια κάτω από το υψόμετρο των 1.000 μέτρων. Από το 2010 κι έπειτα καταγράφεται μια στατιστικά σημαντική μείωση στα υψόμετρα αυτά. Επίσης, έρχεται πιο νωρίς και η λήξη της περιόδου του φρέσκου χιονιού, αφού παλαιότερα έπεφτε μέχρι και τον Απρίλιο, ενώ τώρα τελειώνει στα τέλη Μαρτίου.
Αυτό, όπως είναι φυσικό, επιφυλάσσει πολλές, αρνητικές συνέπειες στο μακρινό μέλλον. Δισεκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στο χιόνι για πόσιμο νερό. Δίχως το χιόνι η επιφάνεια της Γης απορροφάει περισσότερη ενέργεια. Αν τα χιόνια θα λιώνουν νωρίτερα μέσα στην άνοιξη, η άνοδος της θερμοκρασίας θα επιταχύνεται. Το καλοκαίρι θα είναι πιθανώς πιο ζεστό και το έδαφος πιο άνυδρο. Επιπλέον, η οικονομία θα καταρρεύσει, καθώς κατά την χειμερινή περίοδο ό,τι σχετίζεται με τον χειμερινό τουρισμό θα καταστραφεί.